Ville Grundtvig have støttet koranafbrændinger?

I P1 debat om koranafbrændinger var der en enkelt stemme, som vovede påstanden i sin tro på frihed for Loke såvel som for Thor og Rasmus Paludan

Friheden havde nu også en talsmand i Morten Thaysen, domprovst i Ribe, som påpegede, at det var en betænkelig sag at hævde bøgers hellighed med magt og adspurgt af Venstres, i dette spørgsmål lidet liberale, Jan E. Jørgensen, vovede han den påstand, at Grundtvig ville have bakket op om koranafbrændinger.
Friheden havde nu også en talsmand i Morten Thaysen, domprovst i Ribe, som påpegede, at det var en betænkelig sag at hævde bøgers hellighed med magt og adspurgt af Venstres, i dette spørgsmål lidet liberale, Jan E. Jørgensen, vovede han den påstand, at Grundtvig ville have bakket op om koranafbrændinger. . Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

”Koranen er hellig for muslimerne, og den bør også være hellig for andre”. Ordene er Vladimir Putins, og på det punkt hersker der en bemærkelsesværdig enighed mellem folketingets flertal og den udskældte russiske præsident.

Hint flertal mener jo også, at Koranens hellighed ikke bare er en sag for muslimer. Den bør værnes med lovgivning, som forbyder utilbørlig omgang med det ophøjede værk. Det er også kun et lille kirurgisk indgreb i ytringsfriheden, lig fjernelsen af en skønhedsplet. Som statsminister Mette Frederiksen har påpeget, er der i forvejen over 400 indskrænkninger af ytringsfriheden i dansk lovgivning. Lægers og præsters tavshedspligt indskrænker også ytringsfriheden.

Ja, ja, debatten for og imod et forbud mod koranafbrændinger er ikke dugfrisk, men det er i denne uge, at Folketinget skal stemme om loven, så det var meget passende, at P1 debat tog endnu en omgang af debatten op til afstemningen. Det er også en debat, som åbenbarer visse brudflader i den demokratiske konsensus. 

Alle debattører er således rørende enige om, at ytringsfriheden er et stort samfundsgode, men enigheden krakelerer, når ytringsfriheden provokerer de farlige, krænker de forkerte og øves af de få. I de tilfælde kan ytringsfriheden godt indskrænkes af hensyn til sikkerheden og den ømskindede minoritet, og fordi det alligevel kun er nogle tossede provokatører, som bruger ytringsfriheden netop på den platte og dumme måde, som skal forbydes.

I P1 Debat fastholdt Liberal Alliances retsordfører Steffen Larsen, at koranlov var en ”kujonlov”, mens Socialdemokraternes retsordfører Bjørn Brandenborg, betonede, at man skulle tage udgangspunkt i ”den virkelige virkelighed”, og den muslimske vrede udgør en meget virkelig sikkerhedsrisiko. Man er vel realist.

Forfatteren Jens Christian Grøndahl støttede ligeledes et forbud. For Jens Christian Grøndahl handlede det også om, at muslimerne, især som ofte kritiseret minoritet, skulle føle sig trygge i det her samfund. Islam er ellers den eneste religion, som det kan være livsfarligt at kritisere i dagens Danmark, men Jens Christian Grøndahl ville gerne betale med en smule frihed for at øge den muslimske tryghedsfølelse. Man må så håbe, at muslimerne ikke kommer til at føle sig utrygge ved Jens Christian Grøndahls egne bøger, men mon ikke han skal vide at undgå det?

Friheden havde nu også en talsmand i Morten Thaysen, domprovst i Ribe, som påpegede, at det var en betænkelig sag at hævde bøgers hellighed med magt og adspurgt af Venstres, i dette spørgsmål lidet liberale, Jan E. Jørgensen, vovede han den påstand, at Grundtvig ville have bakket op om koranafbrændinger. Godt med en grundtvigianer, som tror på frihed for Loke såvel som for Thor og Rasmus Paludan. Det var i øvrigt en idé til TV-julekalender, som jo efterhånden kan handle om alt muligt; nogle modige børn redder ytringsfriheden lige op til jul. Den er, om ikke ligefrem et julelys, så et civilisatorisk lys.

Jesper Bacher er sognepræst.