Prøv avisen
Debat

Aflysning af Luther-opera gør påstanden om det kristne Danmark hul

"Med en sådan aflysning, bliver sætningen 'Danmark er et kristent land' aldeles hul. Ligesom al den daglige snak om danske værdier og det helt særegne danske, som vi skal passe på, bliver det." Foto: Rune Johansen

Det er en skandale, hvis det virkelig forholder sig sådan, at Det Kongelige Teater prioriterer sådan, at man aflyser den opera, som skulle være en af hovedhjørnestenene i den store Lutherfejring, mener tidligere minister Britta Schall Holberg

”Danmark er et kristent land” - sådan står der i regeringsgrundlaget. Det udsagn kommer til at hænge i laser, hvis det, som omtalt i Kristeligt Dagblad lørdag, bliver virkelighed, at den stort anlagte Luther-opera bliver aflyst.

Det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis det skulle ske. Ikke alene er disse måneders debat funderet på en stadig snak om, hvor vigtigt det danske er. Hvor vigtigt det er, at vi passer på netop det danske.

Men regeringen vil endda udgive en kanon, så vi alle kan få at vide og kan være bevidste om, hvad dansk kultur og historie er, og hvilken betydning det har for os.

Også i den sammenhæng vil det ikke være noget mindre end en skandale, hvis det virkelig forholder sig sådan, at Det Kongelige Teater prioriterer sådan, at man aflyser den opera, som skulle være en af hovedhjørnestenene i den store Luther-fejring.

Det kan da ikke være rigtigt, at man nedsætter et præsidium, der netop skal understrege Luthers betydning ved en fejring af reformationsjubilæet i 2017. Man udgiver bøger, sætte forskning i værk om Luther, forbereder konferencer med mere, og som kronen på værket laver man en aftale med tyskerne og Det Kongelige Teater om en opera om Luther, som Bo Holten skal stå for. Operaen skulle have været opført i både Tyskland og Danmark.

Arbejdet sættes i gang, og nu er operaen næsten færdig. Arbejdet har været i gang siden 2014. Og så aflyser Det Kongelige Teater sin (også økonomiske) del af aftalen, hvorefter tyskerne, der havde påtaget sig at betale hovedparten af værket, springer fra. Der skal jo trods alt to til et samarbejde.

Igen er det Danmark, der trækker sig. Vi vil ikke være med alligevel. Som om Danmarks ry efterhånden ikke er blakket nok i forvejen.

Og så kunne man endda forstå, hvis det ikke handlede om manden, som har haft en så overvældende betydning for alt det, vi danske står for og holder af, hvad enten vi er troende kristne, mere valne kristne eller slet ikke.

Med en sådan aflysning, bliver sætningen ”Danmark er et kristent land” aldeles hul. Ligesom al den daglige snak om danske værdier og det helt særegne danske, som vi skal passe på, bliver det.

Vi kan simpelthen ikke være os selv bekendt. Det er en skandale.

Britta Schall Holberg, tidligere lærer og minister (V), Slots Allé 1, Ebberup