Prøv avisen
Mediekommentar

Sørine Gotfredsen: Den næste nådesløse bølge er i gang

Foto: Issei Kato/Reuters/Ritzau Scanpix

Medierne rives i dag med af den bølge, der udspringer af tidens intensive fortælling om kønsopfattelsen. Og den skåner ingen på sin vej

Der må sidde folk rundtomkring i dette land og undre sig. Hvis man for eksempel er gået fallit med sin forretning på grund af coronanedlukning eller er blevet skæbnesvangert svigtet i den uhyggelige plejesektor, må mediernes dagsorden af og til synes som et fjernt fænomen fra det ydre rum.

Tanken strejfede én tirsdag aften, da Deadline på DR 2 havde besøg af professor Ditlev Tamm og Peter Pentz fra Nationalmuseet, der skulle tale om, at Odin muligvis gik klædt i dametøj. De kyndige har analyseret en lille figur, der sandsynligvis fremstiller Odin siddende på sin trone iført noget tøj, der åbenbart kendetegner kvindemoden fra den nordiske mytologi, og præmissen for den lange og mildt sagt ustrukturerede samtale var, at kønsidentiteten langt tilbage i fortiden var mere flydende, end vi hidtil har troet.

Det lyder som en noget bombastisk konklusion på et forholdsvist tyndt grundlag, men vært Lotte Folke Kaarsholm så ikke ud til at studse videre over proportionsforvridningen.

I stedet lod hun i adskillige minutter forsker Sølve Holm fra det svenske Karlstads universitet udfolde de populære forestillinger om det konstruerede køn, og nu er turen altså kommet til den stakkels Odin.

Den havde han næppe set komme, men han skal nok vænne sig til det, for medierne rives i dag med af den bølge, der udspringer af tidens intensive fortælling om kønsopfattelsen.

Den rummer alt lige fra personlig identitet til diverse krænkelseshistorier, og den fejer i disse år hen over det meste af den vestlige verden. Kønnet er blevet det helt glødende omdrejningspunkt, hvilket også har været medvirkende til, at tv-vært Sofie Lindes omdiskuterede opråb om sexisme har været i stand til at sætte en meget voldsom lavine i gang.

Så voldsom, at den nu ovenikøbet har ført til en genoplivning af historien om udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i 2008 begik en forkastelig fejl ved at have et seksuelt forhold til en 15-årig pige fra Socialdemokratisk Ungdom. Dette er for længst blevet fordømt, og statsminister Mette Frederiksen (S) holder i dag hånden over sin minister.

Ikke desto mindre var ”P1 Debat” i går afsat til den gamle Kofod-sag, hvor forargelsen og beskyldninger om dobbeltmoral fløj gennem luften, og hvor Alternativets leder, Josephine Fock, på fleres vegne udtalte, at fordi Jeppe Kofod i sin tid udførte noget utilgiveligt, bør han ikke i dag bestride en så høj post.

Der er ingen nåde, hvilket er et træk, der fra begyndelsen har kendetegnet MeToo-bevægelsen, og mens vi i disse dage taler meget om den næste bølge, kan vi slå fast, at den ikke blot handler om voksende covid-19-smitte og bekymrende tegn på en ny massiv flygtningestrøm.

Den handler i allerhøjeste grad om køn, både det skyldige, det krænkede og det flydende, og den skåner ingen på sin vej.

End ikke guderne, og mens Odin nok skal klare sig trods mistanken om, at han i virkeligheden går rundt i dametøj, kan det i længden blive sværere for denne verdens mere dødelige mænd.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.