Prøv avisen
Debat

Alle debattørerne er konstruktivister

Mange debatindlæg benytter sig af samme metode, hvor afsenderen konstruer en fiktiv ond "Anden" for selv at fremstå bedre, mener Hans Hauge. Foto: Claus Fisker

Konstruktivisme er en metode til at afsløre, at de andre konstruerer sandheden, mens man selv ikke gør. Konstruktivismen er forudsætningen for sandheden, skriver debattør

KRISTELIGT DAGBLADS debatsider den 19. maj viser på en anskuelig måde, hvordan et debatindlæg er konstrueret. Der var i alt seks indlæg, der alle benyttede sig at samme strategi.

Man konstruerer først en ond ”Anden”, og derved fremstår man selv med en identitet og bliver en repræsentant for sandheden. Jeg er god, fordi den ”Anden” er ond.

Først gør kulturforskeren Steen Beck sognepræst Torben Bramming til den onde ”Anden”, fordi Bramming ikke kan skelne mellem islam og islamisme, og det kan Beck. Vi ved blot ikke hvordan.

Også Lene Kattrup udnævner politikere, politiske korrekte, relativister, social konstruktivister og dyresexudøvere til den onde ”Anden”, og dermed kommer hun til at repræsentere sandheden og virkeligheden.

Sognepræst Egil Hviid-Olsen gør modstandere af kvindelige præster og Luthersk Mission til sin onde ”Anden”, og dermed kan han stå frem som en god kristen, hvad han ikke kunne uden denne konstruktion af den onde ”Anden”.

LEKTOR I socialvidenskab Bjørn Thomassen gør i sit indlæg Morten Helveg Petersen (R) til sin onde ”Anden” ved at sige, at Helveg er dement, fordi han ikke mener, at kristendommen er EU's værdigrundlag, og kun derved kan Thomassen sige, at det er kristendommen.

En Thomas Neergaard, der både et stud.theol. og socialdemokrat, udnævner næsten alle danskere på nær socialdemokrater til den onde ”Anden”, der ikke har empati og er racist og meget andet, hvorved han fremstår som den rene, der har kastet den første sten.

Til sidst gør Monica Papazu de vestlige ledere, der ikke deltog i mindehøjtideligheden den 9. maj i Rusland til mennesker, der har ramt det russiske folk.

Det viser, at man åbenbart ikke kan skrive et debatindlæg uden at gøre, som de alle gør. Det viser også, at de alle er konstruktivister, selvom de ikke vil være det.

Konstruktivismen er det spøgelse, der hjemsøger dem, og som de prøver at uddrive. Konstruktivisme er en metode til at afsløre, at de andre konstruerer sandheden, mens man selv ikke gør. Konstruktivismen er forudsætningen for sandheden.

Hans Hauge er dr.phil.