Prøv avisen
Kiosken

Den politiske kirkes tid i Tyskland

Tysklands to store kirker, den protestantiske og den katolske, har med den voldsomme tilstrømning af migranter siden 2015 indtaget en plads som politisk faktor.

Det konstaterer chefredaktør for magasinet Cicero, Christoph Schwennicke i et forord til et tema om emnet: ”De to herværende kirkeoverhoveder, kardinal Reinhard Marx for katolikkerne og Heinrich Bedford-Strohm for protestanterne, optræder som et økumenisk koalitionspar, der betingelsesløst bakker op om Merkels kurs og ikke tåler kritikere i egne rækker,” konstaterer Schwennicke.

Man påberåber sig værdier som humanitet, omsorg og barmhjertighed, som selvsagt er smukke, men tingene er ikke enkle, mener chefredaktøren. Måske vil de to kirkesamfund begynde at revne, fordi mange medlemmer nu skal gå og føle sig som dårligere kristne, fordi de ikke deler ledelsens politiske agenda.

Cicero har sendt romanforfatteren Sophie Dannenberg rundt i Tyskland for at tage temperaturen. Hun besøger en række kirker, hvor man modtager flygninge og migranter og derfor også tiltrækker og ansætter mange frivillige. Aktiviteterne betyder, at hele sogne pludselig blomstrer op.

Dette diakonale arbejde står ikke alene, men supplerer en udbredt politisering af en kirke, der allerede længe er gået op i temaer som klima, våbenhandel eller kønnets blomstrende nye former.

Dannenberg fører samtaler med flygtningehjælperne ved flere kirker og konstaterer, at de alle er kæmpefans af Angela Merkel. Til gengæld har de ofte et ganske distanceret forhold til kirke og kristendom. De tiltrækkes af de rammer – og de lønninger – som kirkerne stiller til rådighed.