Den samaritanske kvinde minder os om, at vi skal blive ved med at møde de gamle tekster med nysgerrighed og spørgelyst

I søndagens tekst stiller en samaritansk kvinder provokerende spørgsmål til Jesus. Det skal vi blive ved med, skriver sognepræst Lea Skovsgaard.

Anden søndag efter helligtrekonger II

Johannesevangeliet 4,5-26

Jesus møder en samaritansk kvinde ved en brønd og indleder en samtale med hende. Det er en samtale, der er mættet af indhold, og som giver mange ord til at beskrive, hvem Jesus er, og hvad hans rolle skulle være. Kvinden stiller spørgsmål, der måske for os kan virke provokerende; ”Du er vel ikke større end vor fader Jakob?” og ”hvor vil du få levende vand fra?” Teksten slutter med en ordveksling, der handler om den ventede Messias, og Jesus svarer: ”Det er mig, den der taler til dig”.

Kvindens mod til at stille spørgsmål og hendes nysgerrighed belønnes med nogle af Bibelens klareste svar fra Jesu mund. Jesus er den ventede Messias, det levende vand, og hans virke var ikke kun rettet mod det jødiske folk, men skulle bredes ud til hele jorden, til alle folkeslag.

Det er gode ord, og det er netop, dem vi stadig bygger kirke på, men den samaritanske kvinde præsenterer også et vigtigt budskab, for hun minder os om, at vi skal blive ved med at møde de gamle tekster med nysgerrighed og spørgelyst. Selvom vi kender historiens gang, og vi gennem den og vores tro kan have skabt en forståelse af, hvem Jesus er, så må vi ikke stoppe med at gøre som kvinden og stille spørgsmål, heller ikke de provokerende eller svære af slagsen. Det er først når vi for alvor tør stille os undrende og tvivlende overfor budskabet, at alt det overflødige børstes af, og vi ser hvad kernen i Jesu forkyndelse egentlig er. De klare svar gives ikke til den intellektuelle spørger, men til den der ud af nysgerrighed og uvidenhed rækker sit tomme kar frem, for at det kan blive fyldt med det levende vand, det vand der ikke strømmer fra os selv, men fra Gud.

Det levende vand flyder frit og kontinuerligt og kan ikke dæmmes ind med forklaringer eller kloge spørgsmål. Derfor må vi blive ved med at spørge, undres og hele tiden søge mere indsigt i den forandring Gud skabte i verden, da han sendte sin søn til os.

Søndagsordet skrives på skift af sognepræst i Varde Morten Thaysen, sognepræst i Jægersborg Lea Skovsgaard, lektor, cand.theol. Leif Andersen og pastor emer. Lisbeth Smedegaard Andersen.