Sørine Gotfredsen: Kropsforvirringen sejrer i 'Vild med dans' og 'Den store bagedyst'

I disse programmer presses man ind i en intimsfære blandt fremmede mennesker, der virker både omklamrende og uægte, skriver sognepræst Sørine Gotfredsen

På den ene side er intimsfæren blevet grundigt brudt, men samtidig er følsomheden over for andres mere eller mindre kluntede berøring taget til, skriver Sørine Gotfredsen.
På den ene side er intimsfæren blevet grundigt brudt, men samtidig er følsomheden over for andres mere eller mindre kluntede berøring taget til, skriver Sørine Gotfredsen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Nu hvor efterårsplagerne er sat ind, er det på tide med et par adfærdsmæssige iagttagelser. Jeg tænker hverken på blæst eller regn, men derimod på tv-plager som ”Vild med dans” på TV 2 og ”Den store bagedyst” på DR, der rummer spændende studier angående menneskers indbyrdes omgang. Ikke mindst i denne tid, hvor smittefaren skaber nye vilkår.

En ting er nemlig, at vi for tiden ikke kan give hånd. Noget andet er, at også dette at falde hinanden om halsen er blevet risikabelt, hvilket har betydning for underholdningsuniverset, der jo har undergået en vis forvandling siden DR-quizzerne med Otto Leisner ved roret og de afmålte håndtryk og brune slips.

I dag har følelsesfuldheden vokset sig stor, og det er blevet fast norm, at folk på tv bruger omfavnelsen som tilkendegivelse på alt lige fra almindelig hilsen til hengivenhed, trøst, begejstring og helt basal sentimentalitet. Selv den mindste mislykkede kransekage kan udløse et gruppe-kram, og vi befinder os i en mærkelig blanding af kropsligt overdrev og kropslig forvirring.

På den ene side er intimsfæren blevet grundigt brudt, men samtidig er følsomheden over for andres mere eller mindre kluntede berøring taget til, som det ses i den løbske diskussion om sexisme, der indtil videre har skamskudt et helt politisk parti.

Vi er siden 1968 blevet underlagt en frigjort omgangsform, der er svær atter at få bragt tilbage på et mere civiliseret niveau, når den først er sluppet løs, og forvirringen er stor. Længe er det blevet set som mangel på spontan livsglæde, når man ikke har lyst til blot at omfavne enhver, men samtidig tales der hver eneste dag om krænkende adfærd og såkaldt uønsket seksuel opmærksomhed. Normerne flyder frit, og det er svært ikke at se en linje mellem årtiers overdreven fysisk spontan omgang og det kaos, der i dag hersker angående, hvad man egentlig må.

Tv-mediet har været med til at flytte grænserne for kropslighed og intimitet, og underholdningsprogrammer som de ovennævnte lever af præcis denne forcerede stemning af fysisk intimitet, der længe er blevet opfattet som meget livsbekræftende.

Personligt forstår jeg dog bedre og bedre, hvorfor følelseslæssede programmer som ”Vild med dans” og ”Den store bagedyst” fylder mig med ubehag. For her presses man som seer ind i en intimsfære blandt fremmede mennesker, der virker både omklamrende og uægte – og ja, næsten krænkende for nu at stemme i. I hvert fald uønsket.

Men måske vil noget ændre sig. For det første er sexismedebatten skredet så meget ud af proportioner, at den som sagt medfører rådvildhed angående, hvordan vi bør omgås, og for det andet har covid-19 lige nu standset strømmen af omfavnelser. Vil de mon vende tilbage til hverdagen igen? Ikke på samme måde, hvis det står til mig, men det bliver nok svært at holde dem ude af de tv-programmer, der har det forcerede menneskelige samvær som en del af selve omdrejningspunktet. I fjernsynet vender integriteten nok aldrig helt tilbage. Det er blot et gæt.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.