Plejehjemsleder: Der er brug for opgør med ukritisk medicinering af ældre

Rigtig mange ældre har kvalme og forstoppelse på grund medicin. De falder ikke kun og slår sig, fordi de nervøst griber for sig, når de bevæger sig mellem møblerne i deres lejlighed. De mister balancen, er svimle og ryster af efterdønninger fra gårsdagens sovepille, skriver plejehjemsleder May Bjerre Eiby

Jeg savner, at plejepersonalet og de praktiserende læger udviser et større mod. Et mod til at foretage et kritisk eftersyn af de uendeligt mange medicinkombinationer, skriver plejehjemsleder  May Bjerre Eiby.
Jeg savner, at plejepersonalet og de praktiserende læger udviser et større mod. Et mod til at foretage et kritisk eftersyn af de uendeligt mange medicinkombinationer, skriver plejehjemsleder May Bjerre Eiby. Foto: Lars Helsinghof Bæk/Ritzau Scanpix.

De mister ikke kun appetitten over at sidde alene og spise farveløs mad. Rigtig mange ældre har kvalme og forstoppelse på grund medicin. De falder ikke kun og slår sig, fordi de går ned ad lange, uoverskuelige gange, eller fordi de nervøst griber for sig, når de bevæger sig mellem møblerne i deres lejlighed. De mister balancen, er svimle og ryster af efterdønninger fra gårsdagens sovepille.

Eller måske er årsagen den tablet, som skulle gøre dem i bedre humør. Hvem ved, for der er så mange piller i doseringsæsken, at bivirkningerne forgrener sig ind i hinanden.

I stedet for at fjerne nogle af pillerne forsigtigt, lader vi stå til, fordi vi i bunken af medikamenter ikke kan gennemskue, hvad der er årsagen til generne. I øvrigt vil vi hellere undlade at fjerne nogle, for vi er bange for, at den ældre så vil få det værre.

Jeg kan sagtens forstå, man tænker sådan – både den ældre selv, de pårørende, lægen og plejepersonalet. Men det er alligevel underligt og ikke særligt gennemtænkt, fordi vi tilfører problemer problemer. Hellere bestille dyre proteindrikke til den småtspisende ældre, som måske på grund af demens ikke kan fortælle, at hun har kvalme. Eller kæmpe i dagevis med kommunen om at skaffe en kørestol i stedet for at fjerne den medicin, som forårsager den forringede gangfunktion eller de mange fald. For alt i verden beholder vi medicinen.

Skulle det ske, at en sød gammel dame ved indflytning på plejehjem ikke har en medicinliste med sig i tasken, ser man straks panikken sprede sig hos personalet. Hvor er listen? Hvor er den?

Vi skal både af med listen og med vores forskruede accept af doseringsæsker, der hos alt for mange ældre minder om et sæt maracas. Men det her er desværre ikke hyggelig kalypsomusik. Det er mennesker, som har et dårligt liv, fordi de ukritisk medicineres med alskens lægemidler. De virker på noget, ja. Men man kan jo ikke argumentere for, at de gavner helbredet, hvis de medfører noget andet, som er lige så dårligt eller værre. Så må man tage stilling på ny.

Jeg savner, at plejepersonalet og de praktiserende læger udviser et større mod. Et mod til at foretage et kritisk eftersyn af de uendeligt mange medicinkombinationer. Jeg er faktisk ikke i tvivl om, at det vil medføre enorm respekt for det fagpersonale, som tør gøre sit bedste her.