Påstand fra Liberal Alliances Ungdom om våbenkøb for u-landsbistand er tosset

To næstformænd fra Liberal Alliances Ungdoms påstår, at 1,6 milliarder kroner af Danmarks u-landsbistand bliver brugt til våbenkøb af tvivlsomme despoter i Afrika

Per Bjerre, pressechef for Folkekirkens Nødhjælp, mener, at Liberal Alliances Ungdom har fået hedeslag, når de påstår, at Danmarks u-landsbistand går til våbenhandel.
Per Bjerre, pressechef for Folkekirkens Nødhjælp, mener, at Liberal Alliances Ungdom har fået hedeslag, når de påstår, at Danmarks u-landsbistand går til våbenhandel. Foto: © Corbis. All Rights Reserved.

JEG TROEDE egentlig ikke, at man kunne få hedeslag herhjemme med den sommer, vi har haft de seneste uger. Men overophedning er den mildeste undskyldning for det, der er sket for to næstformænd fra Liberal Alliances Ungdom, som forleden gik sommeragurk her i avisen.

Anders Burlund og Elisabet Bast Laurents påstår nemlig, at 1,6 milliarder kroner af Danmarks u-landsbistand bliver brugt til våbenkøb af tvivlsomme despoter i Afrika.

Anders Burlund og Elisabet Bast Laurents ser ud til at være faldet i internettets farlige fælde: De har set noget om en mand, som har sagt, at 11 procent af verdens hjælp til de fattige bliver brugt på våben. Og nu kommer det, der er enten er en dum fejl eller - endnu værre - bevidst manipulation: Anders og Elisabet har taget denne i sig selv omstridte påstand og uden videre sagt, at udsagnet også gælder hjælpen fra Danmark. Og hokuspokus skriver de nu som en kendsgerning i Kristeligt Dagblad, at 1,6 milliarder kroner af Danmarks u-landsbistand går til våbenkøb.

Det er helt tosset.

Artiklen fortsætter under annoncen

MIN ARBEJDSPLADS er Folkekirkens Nødhjælp, som blandt andet sørger for, at en del af Danmarks u-landsbistand bedst muligt hjælper verdens fattigste med at skabe en bedre tilværelse.

Jeg har aldrig hørt om, at én eneste krone formidlet gennem os er brugt på våbenkøb hos depoter. Vi holder øje med, at pengene går præcis til deres formål: verdens fattigste. Og andre holder skarp øje med, at vi bruger pengene rigtigt. Det nærmeste, vi kommer på våbenkøb for u-landsbistand, må være en urtekniv til en afrikansk køkkenhave.

Danmark giver en betragtelig bistand til verdens fattigste. Heldigvis, for det giver mulighed for at skabe et liv uden sult og krig - uden at de behøver flygte.

Vi skal selvfølgelig bruge u-landsbistanden så effektivt som muligt. Det arbejder vi på hele tiden. Og vi skal hjælpe på nye måder sammen med dansk erhvervsliv. Det er vi i fuld gang med. Og vi vil gerne tale med Liberal Alliance om jeres idéer til at hjælpe verdens fattigste bedre - men lad os undgå våbenhedeslag.

Per Bjerre er pressechef for Folkekirkens Nødhjælp