Prøv avisen

Det er i revnerne lyset trænger ind

DENNE UGES UDGAVE af Kaffeklubben på P1 havde som sædvanlig nutidige og forhenværende politikere i studiet til diskussion af den aktuelle situation.

radio/tv-anmelder

I tirsdags var programmet Kaffeklubben på P1 særligt vedkommende. Lytterne fik et grundigt indblik i, hvordan politikere tænker i en valgkamp.

Jeg noterede mig især, hvad der blev sagt om den mangel på holdmoral og partidisciplin, der straks afslører den uprofessionelle politiske amatør. Udsendelsen gav et usædvanlig nuanceret indtryk af, hvorfor de såkaldte spindoktorer lige nu er mere nødvendige end nogensinde.

Som uindviet, uprøvet og uerfaren folketingskandidat kan du være aldrig så begavet og initiativrig; kender du ikke det politiske spils regler og mere eller mindre uskrevne love, vil du meget hurtigt dumme dig. Om ikke andre, så skal journalisterne nok gøre dig til grin.

AF SAMTALERNE fremgik det, at folketingsmedlemmer af vidt forskellige partier som regel er hjælpsomme over for hinanden. Man rådgiver gensidigt og er venligt kollegiale. Det løb mig koldt ned ad ryggen, da det også fremgik, at det er helt modsat internt i partierne!

Frænde er frænde værst, sagde ræven om de røde hunde. Jo mere den nyankomne viser behov for selv at blive mødt og set, desto større afvisning fra flokkens side. Opkomlingen bliver i bedste fald kaldt til orden og kammeratlige samtaler. I værste fald ekskluderet.

Der er tale om nogle psykologiske reaktionsmønstre, som vi vist alle kender til både fra arbejdspladserne, foreningerne, klublivet og kirken? Ja, lyt selv engang til genudsendelsen af denne uges udgave af Mennesker og tro i morgen aften (P1, klokken 22.03).

Liselotte Horneman Kragh har lektor på Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse i København Anita Hansen Engdahl i studiet til samtale om en nyudgivet bog af den svenske dr.theol. Martin Modéus: Menneskelig gudstjeneste. Om gudstjenesten som relation og ritual (Forlaget Alfa).

HVORFOR I AL verden har de lavet gudstjenesten sådan, at vi ikke skal være med i den?. Sådan havde Anita Hansen Engdahl som barn spurgt sin far, da hun overværede en formfuldendt, men altså åbenbart også noget eksklusiv gudstjeneste i Maribo Domkirke.

Prøv at erstat ordet gudstjeneste med glosen parti i følgende spørgsmål fra Mennesker og tro: Kan man skabe en gudstjenesteform, der i højere grad end nu har plads til menneskers hverdagsliv og følelser? Hvordan kan menigheden bedst medvirke i gudstjenesten?

Anita Hansen Engdahl har for nylig oversat og kommenteret nævnte bog af Martin Modéus. Den har et længere, meget sigende citat af Leonard Cohen på titelbladet. Frit oversat er her et par linjer: Det er gennem sprækkerne i det perfekte, at lyset trænger ind. Som Engdahl sagde: Skab åbninger. Hvor der er brug for os, dér kommer vi. Ja, både i politik og kirke gælder det om at deltage, ikke blot at iagttage. Delagtighed er nøgleordet ikke nøglehullet.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder