”Det er mig, der er chefen“”

I DR 1's serie "Mød partierne" var turen kommet til Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, var i onsdags i krydsild på DR 1 hos Kåre Quist. - Foto fra ”Mød partierne”.
Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, var i onsdags i krydsild på DR 1 hos Kåre Quist. - Foto fra ”Mød partierne”.

”JEG SKAL IKKE som politiker sige, hvem der skal være der; jeg skal sætte nogle rammer.”

Ordene kom fra Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, onsdag aften i DR 1's serie ”Mød partierne”, som frem til valget ”tryktester” partispidserne.

Interviewer Kåre Quist ville helt oplagt gerne vide, hvem der skal være færre af, når Liberal Alliance argumenterer for 92.000 færre i den offentlige sektor? Sosu'er, sygeplejersker eller politibetjente?

Præcise svar kom der ikke fra Anders Samuelsen, som uanfægtet af en stribe Facebook-indlæg fra seere talte om ”mere effektivitet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Heller ikke økonomer og arbejdsmarkedsforskere, som DR havde talt med - uden at fortælle hvem - gjorde indtryk på en rolig, smilende og afbalanceret Samuelsen, der havde anlagt en imødekommende og slipseløs stil.

Imens fløj milliarderne gennem luften om blandt andet lighed/ulighed, skat, velfærd og kontanthjælp. Sidstnævnte blev der givet et befriende klart svar på med ordene: ”Jeg erkender, at vi skærer i kontanthjælpen.” Hvad det konkret betyder økonomisk for kontanthjælpsmodtagere med udsigt til lavere skat og måske endda et arbejde, fortonede sig til gengæld.

I løbet af udsendelsens 25 minutter blev det således tydeliggjort, hvor dårligt egnet interview i tv er til at fastholde kendsgerninger og faktuelle talstørrelser. Seerne skulle holde godt fast i bordkanten for at følge med, og det er tvivlsomt, om effekten efterfølgende er ret meget andet end bekræftelser for dem, der allerede har besluttet sig for liste I - og det modsatte for dem, som ikke kunne drømme om at placere krydset dér.

Anderledes klart fremstod det, da Samuelsen blev spurgt til klimaordfører Villum Christensens udtalelse om, at ”der er ikke er videnskabeligt belæg for at påstå, at klimaændringerne i overvejende grad skyldes menneskelig aktivitet”.

Modsat ordføreren svarede partilederen, at klimaforandringerne ”helt bestemt” er menneskeskabte - og derefter adspurgt, hvem vælgerne skulle lytte til, lød det uden forbehold: ”Det er mig, der er chefen.”

Kristeligt Dagblad anmelder alle partilederes deltagelse i ”Mød partierne”, som vises på DR 1