Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning. 

Det folkekære landbrug står på et fundament af gæld, kæmpetilskud fra EU og uetiske dyrevilkår

Det er på tide, at landbruget på én og samme tid bevares og udvikles, skriver kronikørerne

"Ved hjælp af stærkt kritisable dyreetiske forhold er vi til gengæld oppe på at producere 30 millioner slagtesvin om året," skriver kronikørerne blandt andet om det nuværende danske landbrug, som de mener skal og kan ændres.
"Ved hjælp af stærkt kritisable dyreetiske forhold er vi til gengæld oppe på at producere 30 millioner slagtesvin om året," skriver kronikørerne blandt andet om det nuværende danske landbrug, som de mener skal og kan ændres. . Foto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix.

Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger det danske landbrug. Det kaster lange skygger ind over vores fine gyldne stubmarker. De marker, som faktisk slet ikke er vores mere. De er nemlig i dag ejet af store jordbesiddere, herunder aktieselskaber og kapitalfonde fra ind- og udland. Det engang så stolte danske landbrug kan i dag i nogle henseender desværre ligne en offentligt støttet kæmpe på lerfødder. Landbrug handler i dag alt for meget om animalsk produktion til lave priser, stor foderimport, kæmpegæld og lavt økonomisk afkast trods massive offentlige tilskud. Men sådan behøver det ikke være - heldigvis.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, der blev stiftet i 2017, er i gang med en proces, der både skal udvikle og bevare det danske landbrug. Men vi gør det på en ægte bæredygtig måde, så landbruget selv er med til at imødegå de truende kriser indenfor fødevarer, klima, biodiversitet og drikkevand. Hos os kan danskere investere en snip af deres formue i sunde, økologiske, danske landbrug med overskud på alle bundlinjer. Vi har ved hjælp af vores 800 aktionærer og en egenkapital på 40 millioner allerede opkøbt næsten 1000 hektar god landbrugsjord, fordelt på 11 ejendomme. På de 11 ejendomme har dygtige fagfolk skabt en økonomisk bæredygtig forretningsmodel. Samtidigt har vores 11 landbrug forpligtet sig på økologi, beskyttelse af drikkevand samt klima-, natur- og vildtplejeplaner for øget biodiversitet.