Det forsømte alternativ, billig kritik fra Dansk Folkeparti og Bidens exit i modvind

I denne omgang af "Ugens debat" ser Jørgen Carlsen nærmere på den pilrådne top i Afghanistan, Bidens kiksede exit og Dansk Folkepartis billige point

Joe Biden har mødt hård kritik for sin afvikling af det amerikanske engagement i Afghanistan. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) har også fået kritik - dog for deres manglende stillingtagen til Afghanistan. Ahmad Massoud derimod tager kampen op for frihed.
Joe Biden har mødt hård kritik for sin afvikling af det amerikanske engagement i Afghanistan. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) har også fået kritik - dog for deres manglende stillingtagen til Afghanistan. Ahmad Massoud derimod tager kampen op for frihed. . Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix.

Hvor er det forstemmende at overvære, hvorledes Afghanistan faldt som et korthus og nu snart er i Talebans hænder. Det er tankevækkende, at den afghanske regeringshær, som ifølge militæreksperter skulle tælle 300.000 veludrustede tropper og oven i købet råde over et luftvåben, ikke magtede at tage kampen op mod omkring 75.000 talebankrigere. Eller måske snarere ikke turde, som mere end antydet af den amerikanske præsident, Joe Biden.

Det siger noget om, hvor afgørende kampmoralen er i krig. Men inden, man udskammer de enkelte soldater, bør man huske, at moralen har været pilrådden helt op i toppen af den afghanske regering. Da talebanerne nærmede sig Kabul, tog den afghanske præsident, Ashraf Ghani, flugten over hals og hoved – efter sigende med kufferter spækket med pengesedler. Begge hans børn lever i sus og dus fjernt fra sharia i USA.

Men Taleban sidder tilbage med en hovedpine. Der er en enkelt region, som ikke har underlagt sig talebanerne, og som nægter at overgive sig. Panjshirdalen nord for Kabul udgør en modstandslomme. Oprørslederen Ahmad Massoud har svoret at kæmpe til sidste blodsdråbe. Det udtrykker han i et interview med sin ven, den franske filosof Bernard-Henri Lévy, som blev bragt i Berlingske .

Ahmad Massoud er søn af den legendariske frihedshelt Ahmad Shah Massoud, som blev dræbt af to al-Qaeda-selvmordsbombere to dage før angrebet mod Twin Towers og Pentagon i USA.

”Min far lærte mig én ting. Hvad der giver styrke hos et folk, er (…) viljen til modstand. Det er det, der betyder noget. Du skal tro, med alt hvad du har i dig, på din mission. Og for mig er det uigenkaldeligt, uanset hvad det koster. Min far havde den styrke i sig. Han tvivlede aldrig.”

DF henter billige point

I øjeblikket har befrielseshæren fra Panjshir efter eget udsagn 9000 mænd under våben. Men flere strømmer til. Kampen gælder et frit Afghanistan – et åbent samfund med demokrati, rettigheder for kvinder og minoriteter – altså alt det, der i øjeblikket bliver obstrueret af Taleban.

Skal man i bagklogskabens ulideligt klare lys anstille en betragtning, ville det være, at de Nato-allierede burde have satset på Ahmad Massoud og hans mænd på et tidligere tidspunkt. Deres kampgejst ville tegne et helt andet Afghanistan end det korthus, der falder. Nu lever ikke bare afghanerne med udsigt til sharia, men resten af verden med Afghanistan som et insekthotel for terrorister. Medmindre ånden fra Panjshir får tag i den afghanske befolkning.

BT fortæller, at en 23-årig afghaner, der er blevet landsforvist fra Danmark, har sneget sig med på et af Udenrigsministeriets evakueringsfly fra Afghanistan. Manden var medlem af banden Loyal to Familia og dømt for våbenbesiddelse. Han havde hverken pas eller ID på sig, men udgav sig for at være sin bror. Han blev afsløret i paskontrollen i Kastrup Lufthavn og er nu varetægtsfængslet i 24 dage. Chancen for, at han bliver tvangsudvist til Afghanistan, er p.t. meget lille, da Taleban ikke vil tage imod ham.

”Det er en sag, vi vil bede regeringen kulegrave fuldstændigt.” Sådan udtaler Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) udtaler, at der var tale om et enormt tidspres i Kabul Internationale Lufthavn, og at der af samme grund kan ske fejl i behandlingen. Men Peter Skaarup, der tilhører et parti, der ikke engang var indstillet på at give afghanske tolke asyl i Danmark, harcelerer nu over, at udenlandske bandemedlemmer bliver reddet til Danmark. Det bærer udenrigsministeren og forsvarsministeren hovedansvaret for, fordi de brugte tiden på alt muligt andet, påstår han.

Peter Skaarup hentyder til, at de to ministre har været til koncert og fest i løbet af weekenden. Hvad forestiller Peter Skaarup sig egentlig: Burde de begge sporenstregs have begivet sig til lufthavnen i Kabul for at sætte skik på sagerne og sørge for, at alle flypassagerer blev sikkerhedsscreenet inden afgang?

Bidens kiksede exit

Morgenavisen Jyllands-Postens korrespondent Matias Seidelin betegner USA’s præsident, Joe Bidens, gennemtrumfning af USA’s tilbagetrækning fra Afghanistan som hans største udenrigspolitiske krise.

Biden påstås at have overhørt en række faresignaler i forbindelse med en alt for hurtig afvikling af de amerikanske troppers tilstedeværelse. Resultatet er kaos.

Det har ærgret Englands tidligere premierminister Tony Blair, som direkte har kaldt Bidens håndtering af sagen for ”imbecil”.

Ifølge pressefolk har Englands nuværende premierminister, Boris Johnson, udtalt, at han hellere havde set Donald Trump i Det Hvide Hus end Biden.

Trump, som er selve ophavsmanden til fredsaftalen med Taleban, holder sig heller ikke tilbage med kritik af sin efterfølger:

”Bidens forkludrede exit fra Afghanistan er den mest forbløffende opvisning i grov inkompetence fra en nations leder måske nogensinde.”

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.