Prøv avisen

Det forsvundne jødiske ord

Den kristendom, som alle er enige om, er fundamentet under alt godt i vesten, er blevet etnisk renset for den lille ubehagelige jødiske forstavelse, der indgår i for eksempel den »jødisk-kristne« anskuelse

I Pakistan støtter over 80 procent af befolkningen Osama bin Laden og krigen mod USA og England. De støttede også Hitler under Anden Verdenskrig. Det er på sin vis forståeligt nok, men det er ikke det, der er mit anliggende.

Det er noget andet, som en diskussion på BBC mellem amerikanere og pakistanere fik mig til at tænke på. Jeg opdagede, at der er et ord, som vi tidligere brugte, der er forsvundet ud af debatten. I Pakistan sad en ingeniør, der fremførte den meget udbredte tese, at det er jøderne, zionisterne, der stod bag terroren mod WTC. Denne tese er en ekstrem udgave af en endnu mere udbredt, som siger, at årsagen til konflikten i verden nu, skyldes jødernes kamp mod palæstinenserne.

Mange tror at mene, at hvis der havde været en palæstinensisk stat, ville der være fred i verden. I 1930'ernes Tyskland sagde man: Det er jødernes skyld. Det samme siges med lidt anden accent i dag. Der er ikke noget nyt i at give jøderne skylden for al verdens ondskab. I studiet i USA sad New Yorks tidligere borgmester Ed Koch. Han udtalte, at der var tale om en krig imod »Judeo-Christian Civilization.« Og det fik mig til at tænke på et ord, der helt er forsvundet i dagens debatter. Gang på gang lyder det fra alle sider, at vor kultur bygger på kristendommen, at vor kultur er kristen, at kristne værdier er fundament for snart det ene og snart det andet. Især i forbindelse med diskussionen om religionsundervisning kontra kristendomsundervisning er det blevet fremhævet af begge parter.

Men der er et ord, der er forsvundet. Det fik Ed Koch mig til at tænke på. Der er nemlig ingen, der længere siger, at vor kultur og værdier bygger på det jødisk-kristne menneskesyn eller på den mosaisk-kristne anskuelse. Det var den, både Grundtvig og Løgstrup ofte henviste til. Og kristendomskundskab begynder med Abraham, Moses, Saul, David, Jakob, og den ugudelige krop Kong Farao. Kristendommens fundament er jødedom. Den kristendom, som alle er enige om, er fundamentet under alt godt i Danmark og Vesten, er blevet etnisk renset for den lille ubehagelige jødiske forstavelse. Det kunne nemlig støde Mogens Lykketoft og professorer i Ny Testamente. Jeg vil hermed opfordre især kirkens folk til igen og altid at henvise til vor jødisk-kristne, judeo-kristne eller mosaisk-kristne arv.

Hans Hauge er dr.phil og lektor på Aarhus Universitet