Digitale middelklassekunstnere går uden om gallerier og smagsdommeri

Under pandemien er kunstnere og indholdsskabere rykket endnu tættere på deres brugere. Digitale platforme som Patreon, OnlyFans og Substack gør folk i hele verden i stand til at leve direkte af deres kreativitet uden om gallerier og smagsdommere. Men overflod af indhold kan også opleves som en udvanding af kunsten, mener forsker

Kunstnere og indholdsskabere er rykket endnu tættere på deres brugere. Gennem digitale platforme som Patreon, OnlyFans og Substack er de i stand til at leve direkte af deres kreativitet.
Kunstnere og indholdsskabere er rykket endnu tættere på deres brugere. Gennem digitale platforme som Patreon, OnlyFans og Substack er de i stand til at leve direkte af deres kreativitet. . Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Alverdens kunstnere, journalister, komikere og andre indholdsskabere kan i dag leve af at formidle deres indhold direkte til brugerne, som betaler for produktet direkte til skaberen.

Den amerikanske musiker Jack Conte, der står bag den verdensomspændende donationsside Patreon, kalder selv det såkaldte "subscribe me"-fænomen for ”den ultimative demokratisering og personificering af kunsten”.