Digitaliseringen åbner nye døre

Tænk på, hvor mange flere, der i disse digitaliseringstider får direkte og meget nemmere adgang til arkivalier, som det tidligere var meget vanskeligt at tilgå. Hvor meget digitaliseringen gør for at åbne historien for os alle sammen. Det er et kæmpe fremskridt, skriver kulturminister Mette Bock.

Det er en kolossal demokratisering af adgangen til vores historie. Enhver forsker, studerende eller borger, ikke kun i Danmark, men i hele verden, kan nu på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet og en hvilken som helst dag i ugen få adgang til materialet. Uden at skulle bevæge sig uden for sit hjem.
Det er en kolossal demokratisering af adgangen til vores historie. Enhver forsker, studerende eller borger, ikke kun i Danmark, men i hele verden, kan nu på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet og en hvilken som helst dag i ugen få adgang til materialet. Uden at skulle bevæge sig uden for sit hjem. . Foto: Jens Welding Øllgaard.

Det hænder, at et tilfældigt sammenfald af begivenheder pludselig kan sætte tingene i perspektiv. I sidste uge var jeg – igen-igen – kaldt i samråd af min gode kollega Mogens Jensen (S).

Vi skulle diskutere, at åbningstiderne til Rigsarkivets læsesale er blevet indskrænket, så forskere, studerende og borgere nu kun har direkte adgang til materiale to-fire dage om ugen mod tidligere fire-fem dage. Et klart tilbageskridt, ifølge Jensen.

Og ja, det er selvfølgelig rigtig ærgerligt for dem, der har været vant til noget andet, det medgiver jeg gerne.

Umiddelbart efter samrådet skulle jeg – helt tilfældigt – på Rigsarkivet. Det er i år 100 år siden, Danmark solgte De Vestindiske Øer. Det bliver blandt andet markeret ved at samtlige historiske dokumenter fra perioden er blevet digitaliseret. Det drejer sig om 1,2 kilometer papir, hvis man lægger papirerne i forlængelse af hinanden.

Det er en kolossal demokratisering af adgangen til vores historie. Enhver forsker, studerende eller borger, ikke kun i Danmark, men i hele verden, kan nu på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet og en hvilken som helst dag i ugen få adgang til materialet. Uden at skulle bevæge sig uden for sit hjem.

Tænk på, hvor mange flere, der i disse digitaliseringstider får direkte og meget nemmere adgang til arkivalier, som det tidligere var meget vanskeligt at tilgå. Hvor meget digitaliseringen gør for at åbne historien for os alle sammen. Det er et kæmpe fremskridt. Og langt vigtigere, end at den fysiske adgang nu er begrænset til to dage, selvom det opleves som et tilbageskridt.

Og der er flere gode nyheder: Digitaliseringen af arkivalierne fra De Vestindiske Øer er blevet til virkelighed via et enestående samarbejde mellem offentligt ansatte forskere, private fondsmidler og civilsamfundets engagement. Rigsarkivets forskere og medarbejdere har ledet projektet, så det er forskningsbaseret.

AP Møller Fonden har bidraget med finansiering. Og en lang række frivillige har lagt tusindvis af timer i det langsommelige arbejde med for eksempel indtastning, scanning og ”oversættelse” fra gotiske til latinske bogstaver.

Denne treklang mellem stat, marked og civilsamfund ser jeg meget gerne styrket i de kommende år. De offentligt ansatte forskere sikrer det faglige niveau.

Fondene bidrager til realisering af vigtige projekter som vor tids mæcener. Og civilsamfundets engagement og interesse er med til at styrke fællesskabet og bevidstheden om, at når vi løfter i flok, kan det åbne nye døre og muligheder for os alle.