Dilemma: Bør man se VM i fodbold i fjernsynet?

dilemma | På søndag begynder fodboldverdensmesterskabet i Qatar. Det internationale fodboldforbund, Fifa, anklages for korruption ved tildelingen af værtsskabet, og tusindvis af migrantarbejdere anslås at have mistet livet under forberedelserne. Bør man som fan tænde for fjernsynet og overvære den omdiskuterede sportsbegivenhed?

Til venstre Henrik Busch, direktør og bestyrelsesformand. Til højre Alexander Højfeldt Lund, afdelingschef i marketingbureauet Brand Movers.
Til venstre Henrik Busch, direktør og bestyrelsesformand. Til højre Alexander Højfeldt Lund, afdelingschef i marketingbureauet Brand Movers. Foto: Privatfoto, Kristian Vang .

Ja, mener Henrik Busch, direktør og bestyrelsesformand.

Helt bestemt. Den almene fodboldfan har ikke haft nogen indflydelse på, hvor det spilles. Diskussionen om at boykotte slutrunden kommer alt for sent. Man skulle have gjort noget for 10 år siden. Sport og politik skal holdes adskilt, og vi tog jo også til OL i Kina og VM i Rusland, vel vidende at de har et problematisk styre og udfordrer menneskerettighederne.

Er der ikke en grænse for, hvor problematiske forhold et værtsland må have, når det skal holde en så stor begivenhed?

Det skal jeg som tilhænger af landsholdet og sport ikke tage stilling til. Jeg forholder mig til holdets indsats og den glæde, som danskerne forhåbentlig får ud af, at vi deltager. Jeg er ærgerlig over, at det bliver spillet i vintersæsonen, hvor fans ikke kan feste udendørs, og at det sætter resten af fodboldverden i stå. Men jeg har ikke dårlig samvittighed.

Fifa tjener penge på høje seertal. Hvis man er imod, at Qatar har fået værtskabet, bør man så ikke slukke fjernsynet?

Det mener jeg ikke. Fifa har oplevet massivt pres på det seneste, og jeg tror, de har forstået budskabet. Jeg har i øvrigt ikke set nogen beviser for, at der har været korruption ved tildelingen. Jeg tror på, at der kunne have været korruption indblandet, men de er jo ikke dømt. Vi kan ikke skrue tiden tilbage nu.

Hvad så hvis Fifa igen i fremtiden lægger en slutrunde i et lignende land, fordi de kan se, at fans stadig ser med på trods af de kritisable forhold?

Det vil jeg se, før jeg tror det. Det er meget få af verdens lande, som ligesom Qatar har brug for så meget udenlandsk arbejdskraft, og som behandler arbejderne så dårligt. Jeg tror ikke, vi kommer til at se sådanne lande få værtskabet igen.

Skulle man fra DBU eller politisk hold have boykottet VM i Qatar?

Man skulle have taget diskussionen, da det stod klart, at forholdene var kritisable. Man har før flyttet store begivenheder, og selvfølgelig kunne man også have flyttet VM. Det er for sent nu, og det kan ikke være den enkelte seer eller sportsudøver, der skal have dårlig samvittighed.

Nej, mener Alexander Højfeldt Lund, afdelingschef i marketingbureauet Brand Movers.

VM i Qatar er det ypperste inden for korruption i international fodbold. Jeg følger landsholdet tæt, og fodbold betyder meget for mig. Men på et tidspunkt må man sige: Nok er nok. Jeg synes ikke, man skal se det i fjernsynet, men jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvad andre gør. Jeg kan ikke selv stå inde for det moralsk.

Bør man ikke adskille sport og politik?

Sport og politik hænger sammen, og det har det gjort siden 1936, hvor Adolf Hitler holdt OL i Berlin. Det er en romantisk idé, at det ikke gør, men det har ingen gang på jorden.

Skal man også lade være med at se landsholdet spille, hvis de fremover skal spille i lande som Kina eller Rusland, hvor flere forhold også kan kritiseres?

Saudi-Arabien er kandidat til at holde VM i 2030. Hvis de ender med at få det tildelt, så regner jeg med ikke at se det. Man må trække en streg i sandet på et tidspunkt. Lige nu diskuterer vi dette VM, og Qatar fik VM-værtskabet på grund af et korrupt Fifa. De har slet ikke forholdene til at spille fodbold, så de har opbygget en enorm infrastruktur på bekostning af mange migrantarbejderes liv. Nogen skulle have grebet ind lang tid før, men nu er vi her, og så må den enkelte tage stilling til det.

Nu er beslutningen truffet, og spillerne er landet i Qatar. Bør man så ikke støtte spillerne i det?

Nej, det synes jeg ikke. Jeg kan ikke se en slutrunde i fjernsynet, der holdes på basis af de ting, der er sket. Jeg forestiller mig, at spillerne også har taget moralsk stilling til det, de laver. Jeg siger ikke, at de skal stå på mål for beslutningen, men som enhver anden der arbejder i Qatar, bør de forholde sig til deres position.

Har det en reel indflydelse, at den enkelte danske fan slukker for fjernsynet til et så stort og globalt arrangement?

Jeg ved det ikke. Jeg har talt med mange, som har det på samme måde som mig – at jeg ikke ser det, gør ikke en forskel, men hvis tilpas mange lader være, så gør det. Det er jeg helt overbevist om. Seertallene til VM-slutrunder er Fifas valuta. Det er det, som gør deres produkt noget værd. Det er der, jeg kan stemme med mine fødder.