Døden, skammen og Guds Lam

Vi skal også vide mere om aktiv livshjælp og palliation som hjælp til at leve i livets sidste del, mener chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen.

Uanset holdning i den etiske og praktiske drøftelse af livshjælp eller dødshjælp kunne vi begynde med at anerkende retten til at være til besvær og dermed løfte noget af skammens byrde fra mennesker, skriver chef for Kirkens Korshær i kirkeligt set

At være togrejsende bringer mig tæt på andre mennesker. Tæt på, bogstaveligt talt, når vi står tæt pakket i et tog, der er det eneste, der ikke er taget ud af drift af den ene eller anden grund, og tæt på, fordi telefonsamtalen hos min tætte nabo i toget også passerer gennem mit øre.

Forleden var det en samtale mellem en ny medarbejder et sted inden for pleje, der spørger sin leder om en klient: ”NN siger, at hvis vi finder ham livløs, når vi kommer, så skal han ikke genoplives. Skal vi respektere det?”. Svaret fra lederen er nok bekræftende, for nu lyder det: ”OK. Jeg ville lige være helt sikker”. Telefonsamtalen illustrerer, at vi har behov for oplysning om gældende retningslinjer og muligheder for beslutning ved livets afslutning.

Debat om aktiv dødshjælp vender med jævne mellemrum tilbage, sådan som det på det seneste har været gengivet i denne avis, og undersøgelser viser, at et flertal i den danske befolkning er positiv over for lovliggørelse af aktiv dødshjælp. Samtidig viser udtalelser om emnet imidlertid, at vi mangler viden om de eksisterende muligheder, og derfor tilslutter mange sig måske lovliggørelse af aktiv dødshjælp på et uoplyst

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.