Dødshjælp i Holland: Børnelæger vil udvide loven til børn under 12 år

8 ud af 10 hollandske børnelæger ønsker at udvide aktiv dødshjælp. Børn har ret til at blive hørt for at forhindre lidelse, mener fortalere. Modstandere ser det som en glidebane

Dødshjælp i Holland: Børnelæger vil udvide loven til børn under 12 år

Hvis den hollandske lovgivning om aktiv dødshjælp også gjalt for børn under 12, ville mellem 5 og 10 børns liv blive afsluttet af lægerne hvert år. Det viser en undersøgelse blandt hollandske børnelæger, som blev fremlagt for for nylig i det hollandske underhus. Og den er i færd med at fyre op under et nyt krav om at skubbe grænserne for den hollandske lov om dødshjælp.

Mens Belgien i 2004 udvidede loven og tillod aktiv dødshjælp til børn, gælder det i Holland kun for patienter over 16 år. Børn mellem 12 år og 16 år skal have forældrenes tilladelse, og under 12 år er aktiv dødshjælp forbudt. Men 8 ud af 10 af de adspurgte børnelæger ønsker at fjerne denne grænse, viser undersøgelsen, som blev foretaget af Eduard Verhagen, leder af børnehospitalet i Groningen,

”Det drejer sig om børn, som vi ikke kan helbrede, og som vi ikke kan redde. De kan for eksempel have medfødte hjerneskader, misdannelser af hjerte eller lunger eller lidelser, der medfører komplekse åndedrætsproblemer eller epileptiske anfald. Vi taler om børn, som virkelig lider, og hvor lægernes værktøjskasse er tom,” har Eduard Verhagen fortalt til udsendelsen Nieuwsuur på Hollands statslige tv, NOS.

Nieuwsuur har bragt interviews med forældre, som følte sig magtesløse over for deres barns sygdom og de lidelser, det medførte. Rense og Michaijlas 18 måneder gamle datter Nuria led af epileptiske anfald, der havde ført til alvorlige, permanente hjerneskader.

”Lægerne sagde, at hun havde store smerter, og vi bad dem om at hjælpe hende til at dø. Men det tillader loven ikke,” fortalte Michaijla i udsendelsen.

”Hvis et barn kan dø, hvorfor skal man så lade det lide?”, spurgte faderen, Rense.

Marli Huijer, professor i filosofi ved Erasmus af Rotterdam Universitetet og tidligere læge, mener også, at forældrene og barnet skal have denne mulighed. Hun nævner blandt andet et tilfælde, hvor en tiårig pige har uudholdelige smerter som følge af flere uhelbredelige hjernesvulster.

”Alle, også hun selv, ønsker kun, at det får ende. Og det bør være muligt. Det er et spørgsmål om barmhjertighed,” siger hun til det kristne dagblad Trouw.

Argumentet for at udelukke børn under 12 år er, at de ligesom demente er ude af stand til at veje for og imod og selv træffe beslutninger om liv og død. Men denne tilgang er i modstrid med FN’s Børnekonvention, mener advokat Tim Vis i dagbladet De Volkskrant.

”Denne traktat siger ikke kun, at barnets tarv skal have forrang. Den forbyder også umenneskelig behandling. Små børn har også ret til at blive hørt, når det drejer sig om at forhindre unødvendig lidelse,” skriver Tim Vis i De Volkskrant.

Andre frygter derimod, at Holland tager endnu et skridt ud på en glidebane. I sidste måned blev en læge frikendt efter at have givet dødshjælp til en dement kvinde, som havde lavet et livstestamente, men som ikke selv var i stand til at bekræfte, at hun var klar til at dø.

”Da vi vedtog loven, gjaldt den kun for fysisk syge, døende patienter, der selv kunne formulere ønsket. Nu gælder det også for psykisk syge og demente, og nu skal det også gælde for børn. Der er slet ingen grænser tilbage,” siger lederen af det protestantiske parti SGP, Kees van der Staaij, til NRC Handelsblad.

Medlem af parlamentet for det kristne regeringsparti CDA, Harry van der Molen, frygter også, at grænsen skal skride yderligere.

”Hvorfor så ikke gå videre til psykisk handicappede, der heller ikke kan vurdere selv,” siger han til NRC Handelsblad.

Spørgsmålet er en potentiel bombe under den hollandske regeringskoalition, der består af liberale, konservative og kristne partier med stærkt modstridende holdninger til dødshjælp.

Det social-liberale Demokrati66 har allerede ladet forstå, at en lovændring er ønskelig. Og Ockje Tellegen, medlem af parlamentet for regeringsleder Mark Ruttes parti, VVD, ønsker en debat.

”Vi har ikke lovgivet om gruppen af børn under 12. Men hvor går grænsen, for eksempel i forhold til multihandicappede børn? Vi bliver nødt til at tage den debat,” siger han i NRC Handelsblad.