Dokumentarfilm viser russisk oppositionspolitikers snedige måde at opklare sit eget mordforsøg

Russiske agenter forsøgte at dræbe Aleksej Navalnyj med nervegiften Novitjok. På snedig vis fik han efterretningsagent til at afsløre attentatforsøget

I dokumentarfilmen "Navalny" forsøger Aleksej Navalnyj at opklare giftangreb mod ham selv.
I dokumentarfilmen "Navalny" forsøger Aleksej Navalnyj at opklare giftangreb mod ham selv. Foto: Framegrab/DR.

Et liv i politik har sin pris. Det kan være hårdt, utaknemmeligt og frustrerende at være politiker. Man må finde sig i hård og sommetider urimelig kritik og leve med at blive modsagt og undsagt i al offentlighed. Alting har sin pris, og høje mål har en højere pris. Men prisen for det politiske engagement, må ikke blive tab af liv og førlighed, tryghed og retssikkerhed. Mange steder i verden er det ikke desto mindre forbundet med betragtelig helbredsrisiko at ytre sin politiske mening. Ja, også i Danmark kan det være risikabelt at være alt for direkte og skarp i sin kritik af islam, men den danske stat bruger dog sin efterretningstjeneste til at beskytte de udsatte ikke til at likvidere sine kritikere.

I Rusland er det anderledes, her bruges den føderale efterretningstjeneste FSB angiveligt til snigmord på oppositionelle kræfter. Det kunne man se i den amerikanske dokumentar ”Navalny” på DR2 om den russiske politiker Aleksej Navalnyj, som mildest talt havde valgt en farlig karrierevej ved at gå til skarptunget angreb på den russiske præsident Valdimir Putins styre. Således blev Aleksej Navalnyj i 2020 forgivet med den militære nervegift Novitjok.