DR, TV 2 og Radio24syv bør bringe bibelhistorier for børn

Bibelen og de kristne kernebudskaber, som vores kultur er bygget på gennem 1000 år, bør fortsat give åndelig næring til opvoksende generationer, skriver redaktør Svend Løbner fra Kirke & Medier

Tv2's julekalender "Jesus og Josefine" fra 2003 blev en stor succes. Svend Løbner mener, at der stadig er brug for de kendte bibelhistorier, fordi de giver os - og børn i særdeleshed - en referenceramme, så vi får grundlæggende begreber som næstekærlighed og tilgivelse ind under huden.
Tv2's julekalender "Jesus og Josefine" fra 2003 blev en stor succes. Svend Løbner mener, at der stadig er brug for de kendte bibelhistorier, fordi de giver os - og børn i særdeleshed - en referenceramme, så vi får grundlæggende begreber som næstekærlighed og tilgivelse ind under huden. . Foto: TV2/Polfoto.

Den barmhjertige samaritaner. Den fortabte søn. Hvem husker ikke de fascinerende bibelhistorier? Eller gør vi?

Vores fælles kulturelle referenceramme er ved at smuldre i takt med øget mediefragmentering og ren materialisme.

Der er brug for de kendte bibelhistorier. De giver os netop en referenceramme, så vi får helt grundlæggende begreber som næstekærlighed og tilgivelse ind under huden.

De hjælper os til at forstå, hvad det vil sige at ”gå den anden mil” og ”vende den anden kind til”. Vendinger, som viser os behovet for at strække os lidt ekstra og give vores medmennesker en chance til. Det er det, der giver samfundet sammenhængskraft. Enhver er ikke sin egen lykkes smed, som det ellers er indtrykket fra goldt erhvervsliv. Vi holder den andens liv i vore hænder, for nu at citere den danske filosof og teolog K.E. Løgstrup.

Det hedder dannelse, og netop derfor bør Danmarks public service-medier også formidle bibelhistorier for børn. Hverken DR, TV 2 eller Radio24syv kan undslå sig. Bibelen og de kristne kernebudskaber, som vores kultur er bygget på gennem 1000 år, bør fortsat give åndelig næring til opvoksende generationer.

Kultur kommer ikke af sig selv og bliver heller ikke videregivet af sig selv. Kultur formidles af mennesker fra den ene generation til den anden. Vi har fået en arv af tidligere generationer, som vi nu må videregive til dem, der kommer efter os. Vores børn fortjener at kende de ældgamle bibelhistorier som del af deres almene dannelse.

Så hvorfor ikke lade Bibelens fortællinger – uanset fortælleform – danne ramme om udsendelser på DR-kanalerne Ramasjang og Ultra? Og hvorfor udfordrer TV 2 og Radio24syv ikke sig selv og laver programmer med bibelstof for børn? TV 2’s julekalender ”Jesus og Josefine” blev jo en stor succes i sin tid.

Bibelens fortællinger danner nemlig billeder, der bliver til begreber, der i sidste ende bliver et rygstød til et liv i respekt og omsorg for andre mennesker. Og det kan vi vel ikke undvære i vores samfund?

Fortællinger fra andre religioner har også vigtige pointer. Næstekærlighed og tilgivelse er ikke forbeholdt kristendommen, selvom disse værdier udtrykkes meget eksplicit her. Faktisk nyder kristendommens hovedperson Jesus stor respekt i andre religioner. Og når kristendommens kernebudskaber samtidig danner baggrund for værdierne i dansk kultur, kan bibelhistorier faktisk være med til at binde os sammen, uanset hvilken kultur og religion vi kommer fra.

Derfor opfordres DR og de øvrige public service-medier: Sæt fantasien i sving, og giv de udødelige bibelhistorier vinger i alskens programformater til børn.

Det kan betale sig i længden. Det binder sammen i nuet. Og det er både tankevækkende og underholdende.

Svend Løbner er redaktør for Kirke & Medier.