Prøv avisen
Mediekommentar

DR Viden i Aalborg giver P1 nyt liv

”Målet med de nye programmer er at levere videnskabsradio af høj kvalitet i en vedkommende og virkelighedsnær indpakning,” fortæller chefen for DR Viden i Aalborg, Carsten Nymann. ”Det er meningen, at denne vifte af programmer skal give videnskaben nyt liv på P1.” Foto: Per Folkver/ritzau

Der er nu oprettet en ny radio-institution under navnet DR Viden i Aalborg. Chefen hedder Carsten Nymann. Fra og med indeværende uge står han for lanceringen af en helt ny stribe daglige radioformater på P1. Indholdsfortegnelsen viser, at hovedemnerne bliver sex, sundhed, teknologi og klimaforandringer

Tankeeksperiment: Der er nu oprettet en ny radio-institution under navnet DR Tro i Aarhus. Ledelsen består af særligt kyndige radiofolk, teologer, præster og andre repræsentanter fra folkekirken samt forskellige trossamfund. Chefen for foretagendet skal fra og med indeværende uge have ansvaret for lanceringen af en helt ny stribe daglige programmer om religion, kirkelige organisationer, skole og kristendom samt behandle spørgsmål om tro, etik og filosofi. Alle produceret af DR Tro i Aarhus. Det er meningen, at denne vifte af programmer skal give disse emner nyt liv på P1.

I virkeligheden ser det imidlertid sådan ud: Der er nu oprettet en ny radio-institution under navnet DR Viden i Aalborg. Chefen hedder Carsten Nymann. Fra og med indeværende uge står han for lanceringen af en helt ny stribe daglige radioformater på P1.

Indholdsfortegnelsen viser, at hovedemnerne bliver sex, sundhed, teknologi og klimaforandringer.

”Målet med de nye programmer er at levere videnskabsradio af høj kvalitet i en vedkommende og virkelighedsnær indpakning,” fortæller chefen for DR Viden i Aalborg, Carsten Nymann. ”Det er meningen, at denne vifte af programmer skal give videnskaben nyt liv på P1.”

Som det også fremgår af foromtalen: ”I et af disse nye vidensprogrammer på P1 tager vært Satie Espersen tavlekridtet op og går sammen med eksperterne helt tæt på videnskaben bag nutidens sex og seksualitet – både hvad angår krop, køn og kærlighed.”

Det nære, det tætte, det lette og det livgivende præger i det hele taget DR’s beskrivelse af fornyelserne af, hvad der også omtales som kvalitetsradio produceret i de åbenbart helt nye rammer i Aalborg. Jeg bliver helt misundelig. Prøv at erstatte DR Viden med DR Tro og videnskaben med religionerne i det følgende:

”Målet for DR Viden er at gøre det, som er svært, let at forstå. Og den ambition vil i høj grad kunne mærkes i de nye P1-programmer, hvor vidende og medlevende værter vil udfolde for lytteren, hvordan videnskaben påvirker den virkelighed, vi hver især forsøger at navigere i.”

Ambitionerne er høje, men slår den knapt afmålte sendetid på under 30 minutter til? Jeg lyttede med stor interesse til mandagsprogrammet om klimaforandringer, ”Sidste mand slukker lyset”. Det var her godt at lytte til, hvordan de såkaldte klimajournalister Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck – henholdsvis pessimist og optimist – særdeles velformuleret diskuterede disse i virkeligheden altafgørende spørgsmål:

”Er klimaforandringerne et ustoppeligt godstog, der uundgåeligt vil gøre Jorden til et ubeboeligt ødeland, eller kan vi stadig nå at trække i nødbremsen? Er der lys for enden af tunnelen, eller kan menneskeheden lige så godt lukke og slukke?”.

I hvert fald positivt, at der de kommende mandage er afsat flere halve timer til besvarelser. Det giver trods alt kærlighed til, håb for – og tro på? – livets fremtidsudsigter.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.