Drab i østtysk by har ansporet kamp om tyskernes sjæl

Voldsomme demonstrationer mod flygtninge og indvandrere efter knivstikkeri har vakt debat om tysk identitet

Et knivstikkeri i den østtyske by Chemnitz har fået flere tusinde højreekstremister til at demonstrere mod flygtninge, efter at to unge asylansøgere er blevet mistænkt for at stå bag det fatale knivstikkeri. –
Et knivstikkeri i den østtyske by Chemnitz har fået flere tusinde højreekstremister til at demonstrere mod flygtninge, efter at to unge asylansøgere er blevet mistænkt for at stå bag det fatale knivstikkeri. – . Foto: Jens Meyer/AP/Ritzau Scanpix.

ET FATALT KNIVSTIKKERI under et skænderi i den østtyske by Chemnitz i delstaten Sachsen har udviklet sig til en feberagtig kulturkamp om den tyske folkesjæl, som har tiltrukket sig opmærksomhed fra medier verden over. Siden i søndags har flere tusinde højreekstremister demonstreret, efter at to unge asylansøgere, en iraker og en syrer, er blevet mistænkt for at have stukket en 35-årig tysker ned, som døde af sine kvæstelser.

Billeder af nynazister, som løfter armen i nazihilsen, er gået verden rundt, og tyske medier har berettet om tilfældige overfald på mennesker, som ser fremmede ud. Byens åbenlyst overbelastede politi, som har forsøgt at hindre, at demonstrationerne mellem højreekstremister og moddemonstranter på venstrefløjen udvikler sig til en regulær krig, har krævet hjælp fra politiet i de øvrige delstater forud for nye demonstrationer i denne weekend.

Ofret havde intet med nynazister at gøre, men er alligevel blevet udråbt til en nationalistisk helt, der døde i ære. ”Der er noget i gære her, som fremkalder dårlige minder,” skriver avisen Tageblatt fra Luxembourg med henvisning til nazistiske terrorgruppers hærgen i den ustabile Weimar-republik forud for Hitlers magtovertagelse. The New York Times forklarer sine læsere, at Sachsen længe har haft et problem med nynazister, mens tv-kanalen CNN International i bedste sendetid viser optagelser af optøjerne. ”Hele Tyskland lider under dette,” skriver Der Spiegel, mens ugeavisen Die Zeit i en overskrift taler om ”aftenen, hvor retsstaten gav op”.

DEMONSTRATIONERNE HAR udviklet sig til en kulturkamp om den tyske folkesjæl. Den indvandrer- og islamkritiske Pegida-bevægelse har bebudet en demonstration i Chemnitz i weekenden, ligesom det højrenationale Alternativ for Tysklands Thüringen- politiker Björn Höcke planlægger en ”sørgemarch” gennem byen. Samtidig vil en række af Tysklands største rockbands give koncert mandag i protest mod højredemonstranternes hetz mod udlændinge. Stemningen er kun blevet forstærket, efter at myndighedernes arrestordre på en af de to mistænkte er blevet lækket og spredt af højreradikale grupper, skriver Deutsche Welle.

Optøjerne har også skabt debat om den tyske retsstat, som åbenlyst er kommet til kort, skriver chefredaktør for avisen Rheinische Post Michael Bröcker i sit nyhedsbrev, Stimme des Westens. ”En højreradikal pøbel hærger gaderne uhindret af politiet, ’demonstranter’ tillades at vise Hitler- hilsen. På den anden side har man voldelige venstrefløjsaktivister. Stort set ingen tænker på de pårørende til ofret eller på en solid og objektiv analyse af forbrydelsen. Det er en tragedie. Hvornår går det store flertal faktisk på gaden og beskytter det liberale demokrati mod agitatorerne?”, skriver han.

I samme avis analyserer medlem af chefredaktionen Eva Quadbeck forskelle og ligheder mellem Weimar-republikken og de aktuelle uroligheder. Der er store forskelle, Tyskland har en blomstrende økonomi og rekordhøj beskæftigelse, mens tiden før nazisternes overtagelse var præget af tårnhøj gæld fra krigsskadeerstatninger og finanskrise, ligesom de fleste tyskere i dag har taget ved lære af historien.

”Men det går ikke godt for alle, og i middelklassen eksisterer der en frygt for at synke socialt. Massetilstrømningen af flygtninge i de senere år har allerede virket som vand på møllen for de racister og højreekstremister, som agerer i landet,” skriver hun.

Den tyske flygtningedebat er få steder så følelsesladet og polariseret som i Sachsen, hvor Alternativ for Tyskland står til en jordskredssejr ved delstatsvalget næste år.

Men den politiske elite skal holde op med at udskamme den østtyske delstat for problemer med ekstremisme og i stedet tage de underliggende problemer alvorligt. Det skriver Antje Hermenau, forhenværende fraktionschef for miljøpartiet De Grønne i Sachsen, i det politiske magasin Cicero.

”Det er efterhånden klart for enhver, at den tyske velfærdsstat ikke kan overleve den markedsliberale globalisering og åbne grænser for alle. Det fornemmer folk. Men de får intet svar, blot paroler om at holde ud,” skriver hun.