Psykiske lidelser kan overvindes

Det er uetisk ikke at oplyse om afprøvede effektive metoder, der kan hjælpe mennesker af med psykisk lidelse som angst, depression og PTSD, skriver tre psykologer

Når vi shopper rundt i forsøget på at finde ”den magiske kur”, ender vi med at holde liv i angsten, skriver tre psykologer.
Når vi shopper rundt i forsøget på at finde ”den magiske kur”, ender vi med at holde liv i angsten, skriver tre psykologer. Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto.

DEN 20. OKTOBER kunne man i Kristeligt Dagblad læse en kronik af psykolog Birgitte Sølvstein, der har prøvet alverdens metoder for at slippe for sin angst, og som nu konkluderer, at hun og andre blot må lære at acceptere og leve med den.

”Listen over ting, jeg har forsøgt mig med for at få bugt med angst er ellers lang: intensiv psykologbehandling, alternativ behandling, kost, meditation, bøn, retræter, skriveterapi, yoga, qigong, læsning af stakkevis af bøger og diverse andre ting,” skriver hun.

Birgitte Sølvstein synes, at det er problematisk, at psykologer promoverer særlige metoder – uanset hvor meget evidens de viser. Vi skal se psykisk lidelse som et komplekst problem. Hun henviser ikke til forskning, der dokumenterer hendes påstand, men antager blot, at sådan er det. Psykisk lidelse kræver en avanceret og mangeartet løsning – og sommetider kan vi slet ikke komme den til livs.

Kronikken er meget sigende for det samfund, vi lever i. Vi møder ofte mennesker, som shopper rundt imellem metoderne – ja, faktisk også psykologer, som bruger såkaldte eklektiske (blandingsterapier) på sig selv og andre. Vi mener, det er dybt problematisk, at vi som faggruppe hylder metoder, som ingen effektevidens har.

Blandingsterapi har aldrig vist kurerende effekt på for eksempel angst. Det har metakognitiv terapi til gengæld. Så meget, at den engelske sundhedsstyrelse har taget konsekvensen og nu anbefaler metakognitiv terapi. Hvorfor er psykologer så bange for at bygge deres praksis på forskningsresultater i stedet for udokumenterede, hjemmebryggede terapi-gryderetter?

Vi mener, at det er uetisk ikke at oplyse om afprøvede effektive metoder, der kan hjælpe mennesker af med psykisk lidelse som angst, depression og PTSD.

NÅR VI TALER OM diagnoser som angst, depression, OCD og PTSD taler vi ikke om almindelige følelsesskift. Selvfølgelig har alle mennesker symptomer. Livet er fyldt med svigt, sorg og ulykke, som rammer os hårdt og gør os kede af det, frustrerede og angste. Ingen af os er symptomfrie. Men der er kæmpe gradsforskel på at have symptomer og for eksempel blive ked af det over et forlist kæresteforhold eller bekymre sig over et sygt barn og så lide af følelser, som hænger ved i form af for eksempel angst eller depression. Når vi som psykologer sammenblander almindelige menneskelige symptomer med psykisk lidelse, ender vi ikke kun med at tage håbet fra folk, der lider af psykisk lidelse, men påstår samtidig noget faktuelt forkert. Psykisk lidelse kan faktisk kureres, ikke bare dulmes ved hjælp af grydeterapier, men kureres med præcise interventioner, hvor 80 procent kureres for deres psykiske lidelse.

Når vi shopper rundt i forsøget på at finde ”den magiske kur”, ender vi med at holde liv i angsten. Vi bliver ikke kun forvirrede, men i værste fald simpelthen terapi-resistente og konkluderer til sidst, at angst må være uovervindelig. Den gode nyhed er, at angst kan overvindes.

Vi vil derfor gerne tilbyde at hjælpe dig Birgitte Sølvstein af med din angst én gang for alle. Du ringer bare.

Pia Callesen, Carsten Juul og Maiken Lykke Christiansen er metakognitive psykologer.