DRs fejlslagne valgmåling var ikke en tilfældig fejl

Skandalen er kulminationen på flere års pres på valgdækningen. Jeg ved det, fordi jeg som chef i DR Nyheder har fulgt etikkens kamp mod en kommerciel tankegang, skriver Per Bjerre

Arkiv, Der venter det danske fodboldlandshold tre meget svære kampe, når der næste efterår skal spilles VM-kvalifikation. Danmark indleder vejen mod VM i Brasilien i 2014 med kampe mod Tjekkiet, Bulgarien og Italien.
Arkiv, Der venter det danske fodboldlandshold tre meget svære kampe, når der næste efterår skal spilles VM-kvalifikation. Danmark indleder vejen mod VM i Brasilien i 2014 med kampe mod Tjekkiet, Bulgarien og Italien. Foto: Johnny Anthon Wichmann/ Denmark.

Det var måske den mest unøjagtige meningsmåling i nyere tid, som DR Nyheder præsenterede til kommunalvalget forleden. En såkaldt exitprognose gav Socialdemokraterne et katastrofalt valg. Målingen var bare ikke sandfærdig, den ramte fuldstændig ved siden af. Desværre blev målingens budskab gentaget igen og igen i over syv timer. DR har undskyldt og kaldt det en beklagelig fejl. Det lyder jo angrende, men sandheden er, at der slet ikke var tale om en tilfældig fejl. Det var en bevidst dumdristig handling.

DR Nyheder har nemlig med åbne øjne trods advarsler valgt at bringe en måling med et bud på resultatet, hele fem timer før valgstederne lukkede. Og DR Nyheder har oven i købet valgt at bringe en måling, som på ingen måder lever op til kvaliteten for den slags undersøgelser.

LÆS OGSÅ: DR beklager forkerte valgprognoser

Skandalen er kulminationen på flere års pres på valgdækningen. Jeg ved det, fordi jeg som chef i DR Nyheder har fulgt etikkens kamp mod en kommerciel tankegang.

I begyndelsen var den frisk tiltrådte nyhedsdirektør Ulrik Haagerup en etisk helt. Han satte troværdighed over alt andet og var aktiv modstander af at gå ud med tidlige exitpolls ved valg. Det var en uskik i den demokratiske proces, sagde han dengang.

Men der er andre kræfter i DR Nyheder. Hos dem handler det mest om at blive størst. Om at vinde over TV 2. Om at få flest seere. De kræfter har presset på for at få en exitprognose på skærmen så tidligt som muligt i håb om, at den kunne lokke flere seere til DR end til TV 2.

Før 2007 kom den slags målinger først på efter klokken 20, når valgstederne var lukkede. I 2007 kom målingen på klokken 19. I 2011 var det klokken 17 og nu i år ved kommunalvalget allerede klokken 15!

Oven i købet levede DRs måling ikke op til kvalitetskravene. En troværdig exitpoll skal foretages på selve valgdagen, efter at folk har stemt, og man skal helst tale med 8000 vælgere fordelt over hele landet for at få et retvisende resultat. Ikke bare de kun 160 vælgere, som var grundlag for den undersøgelse, DR gik ud med klokken 15.

LÆS OGSÅ: Forsker: Drop prognoser til vælgerne har stemt

Og hvor ved jeg fra, at der skal mange flere til? Jo, det var den besked, meningsmålingsinstituttet selv gav, da jeg i sin tid var med til at forhandle med dem. De advarede mod et spinkelt grundlag og mod at gå for tidligt ud. Ved dette kommunalvalg har DR med åbne øjne trodset disse råd og markedsført et ikke-validt produkt som kvalitet, oven i købet alt for tidligt på valgdagen. Det var ikke en fejl, det var en skandaløs beslutning taget med vilje. Og det bør få alvorlige konsekvenser.

Det er trist at følge, hvad der sker i DR Nyheder. Trist fordi mange dygtige medarbejdere gjorde et stort arbejde for at forbedre valgdækningen. Trist at troværdige værter skulle formidle dårlige tal. DRs generaldirektør har ellers tydeligt nok sagt, at det altid er kvalitet og troværdighed, der skal vægtes højest i DR. Men der er tilsyneladende stadig chefer, der ikke retter ind, men gambler med troværdigheden for at nå så høje seertal som muligt.

LÆS OGSÅ: Skæv DR-valgmåling byggede på 160 afgivne stemmer

DR er det eneste medie i Danmark, som ikke behøver at lade sig styre af seertal eller kommerciel tænkning. Så brug da den fantastiske mulighed og skab ikke igen med vilje tvivl om DRs troværdighed. Hvad med at give os et valg, hvor DR har tålmodighed til først at give os valgresultaterne, når stemmerne rent faktisk er talt sammen?

Per Bjerre er tidligere chef i DR Nyheder og nu pressechef i Folkekirkens Nødhjælp