Du er ikke alene

”Jeg vil være med dig.”

Anden Mosebog 3, 12

For mange år siden var vi et par venner, som skulle rejse til Armenien, fordi vi var med i bestyrelsen for Dansk Armeniermission, som gerne ville etablere et samarbejde med den armenske befolkning.

I første omgang fløj vi til Paris, og her blev vi noget overrasket, da vi kom ind i det store, gamle fly, som skulle bringe os videre til Armeniens hovedstad Jerevan. Det holdt lidt afsides i lufthavnen, og det viste sig, at flere sæder var i stykker, da vi ville sætte os. Hvordan mon resten af flyet så havde det?

Uden varsel startede det, mens folk stadig gik omkring og røg, og tanken meldte sig: Gad vidst, om flyets motto er: Vi kommer altid ned? Det gjorde vi også. Efter nogle timers flyvning landede vi sikkert i Jerevan, men vi var da glade for, at der var én, der var med os og holdt hånden under os!

Moses var ikke glad for den opgave, han fik af Gud. At stå i spidsen for folket og føre dem ud af trældommen i Egypten – nej, det ville jo aldrig gå. Ikke desto mindre påtog han sig den umulige opgave og måtte så opleve det mærkværdige, at det hele bare blev endnu værre for folket. Nu fik de ikke længere halm og hakkelse som før, men skulle stadig levere samme antal sten! Folket rejste sig i vrede mod Moses, som klagede sin nød til Gud: ”Hvorfor har du sendt mig? Lige siden jeg gik til Farao for at tale i dit navn, har han mishandlet dette folk, og du har ikke befriet dit folk!” (2. Mos 5, 22).

”Jeg vil være med dig” (2. Mos 3, 12). Se, det var løftet, som Moses fik sammen med kaldet, og senere oplevede han, at det ikke var tomme ord, men virkelighed.

”Jeg vil være med dig.” Det var Jesu løfte til de første disciple, som bestemt heller ikke fik det let, men alligevel oplevede sandheden i Jesu ord: ”Se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.”

”Jeg vil være med dig”. Det er Guds løfte til dig og mig. Uanset hvordan din situation er, vil du ikke være alene. Han rækker dig sin hånd og går med, og sammen med børnene kan vi synge: "Jeg er med jer alle dage indtil verdens ende" (Matt. 8, 20).

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.