Du må ikke!

”Du må ikke have andre guder end mig.”

Anden Mosebog 20,3

Det kommer sandelig an på, hvem der siger det!

Er det lovens barske håndhæver, som siger ”Du må ikke”, medfører det alvorlig straf, hvis jeg overtræder det. Bliver jeg træt af min nabo og slår ham ihjel, betyder det mange års fængsel. For loven bærer ikke sværdet forgæves! Som den ene røver sagde Langfredag: ”Vi får kun løn som forskyldt.”

Helt anderledes er det, når et barn hører sin far og mor sige disse ord. Så er ordene sagt i kærlighed og omsorg, og det er sådan, vi skal høre de ti bud. Budene skal ikke forstås som en trappe til herligheden, men som et skærmende rækværk. Sådan ét findes øverst oppe på Rundetårn. ”Vil I med derop, når rækværket en dag er fjernet, fordi det skal males eller repareres?”, spurgte jeg i sin tid mine konfirmander. Nej tak, det ville de ikke! ”Jamen, kære venner, der er da lige så meget plads som ellers?”.

Jo, men det skærmende rækværk er borte, og så går det ikke.

”Du må ikke have andre guder end mig,” siger Herren.

I en gammel konfirmandbog så jeg et billede af en ung mand, der knæler ned foran et spejl. I spejlet ser han sit eget billede, så det er altså det, han knæler for. Jeg er min egen herre, og jeg bestemmer selv over mit liv. Jeg har mine egne regler om, hvad der er ret og galt, og dem følger jeg, og der er ingen, der skal komme og lære mig noget andet.

Men den Gud, der fører sit folk ud af trældommen, siger noget andet.

”En Gud vil sige det, hvoraf man venter sig alt godt, og som man tager sin tilflugt til i al nød,” siger Martin Luther i Den store Katekismus, og lidt senere lyder det: ”Det, dit hjerte hænger ved, det, du stoler på, det er egentlig din Gud.”

Jeg prøvede i sin tid at få konfirmanderne til at nævne alt det, som på den måde kan gå hen og blive en Gud, og det kunne somme tider blive en rigtig lang liste.

Men dybest set er det jo mig selv, der bliver Gud, hvis ikke den hellige Gud får pladsen, og det er det, den kærlige Gud gerne vil forhindre, når han siger: ”Du må ikke have andre guder end mig.”

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.