Prøv avisen

Durban 2. Religionsfriheden truet

FNs Menneskerettighedsråd er ved at forberede en stor konference om menneskerettigheder. I forberedelserne til den kommende verdenskonference kaldet Durban 2 bruger de muslimske lande deres flertal til at prøve at indføre et dogme, der siger, at religionskritik er racisme.

Det er meget vanskeligt at legitimere en sådan sammenblanding af begreberne. Religionskritik er en grundlæggende menneskerettighed. Uden ret til at kritisere religion har vi ingen religionsfrihed. Religionsfrihed er et grundlæggende gode og en rettighed i et demokrati. I et folkestyre.

Hvis de muslimske lande får held til at præge dagsordenen på en sådan måde, at det vil være racisme at udøve religionskritik, må vi overveje, om vi bør deltage i konferencen. Vi må holde fast ved den ret, det er at kunne kritisere religioner, vores egen inklusive. Det er afgørende for håndhævelsen af frihedsrettighederne.

Men som altid i demokratiske lande er dialogen i højsædet. Derfor må vi på nuværende tidspunkt true med at blive og hele tiden tage bestik af situationen.

Bente Dahl er medlem af Folketinget for Radikale Venstre og partiets kirkeordfører