”Dybt foruroligende billeder”: Kaos ved Polens grænse blotlægger EU’s splittelse

Belarus’ diktator, Aleksandr Lukasjenko, forsøger at destabilisere EU ved at sende migranter over den polske grænse. Dette drama bør være et wakeupcall for EU, mener en tysk avis med henvisning til fraværet af en fælles asylpolitik

Tusindvis af migranter er klemt inde mellem belarussiske og polske grænsevagter, der med vold forsøger at forhindre dem i at rejse videre i den ene eller den anden retning.
Tusindvis af migranter er klemt inde mellem belarussiske og polske grænsevagter, der med vold forsøger at forhindre dem i at rejse videre i den ene eller den anden retning. Foto: Leonid Shcheglov/AFP/Ritzau Scanpix.

Den manglende vilje til at finde en fælles flygtningepolitik er som et spøgelse, der igen og igen hjemsøger EU. De seneste dage har spøgelset medført handlingslammelse blandt europæiske ledere, i takt med at situationen ved grænsen mellem Polen og Belarus eskalerer. Tusindvis af migranter er klemt inde mellem belarusiske og polske grænsevagter, der med vold forsøger at forhindre dem i at rejse videre i den ene eller den anden retning.

”Billederne fra grænsen mellem Belarus og Polen er dybt foruroligende,” skriver FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, på Twitter og fastslår, at mennesker har ret til at søge om asyl, hvor de befinder sig.

Strømmen af migranter er orkestreret af den belarusiske diktator, Aleksandr Lukasjenko, som i ugevis har fløjet mennesker fra Mellemøsten til hovedstaden Minsk for at sende dem over grænsen til Polen, Litauen og Letland og ind i EU. Det er Lukasjenkos hævn for EU’s sanktioner mod landet, skriver flere medier.

Den belarusiske diktator spiller ”perfid magtpoker” med Vesten, skriver Der Spiegel .

”På den ene side ville det være til at bære for EU at tage imod det overskuelige antal flygtninge for derefter at tage stilling til deres asylansøgninger i fred og ro. På den anden side vil en så generøs modtagelse kun opmuntre Lukasjenko og andre fjender af EU til at øge antallet af flygtninge yderligere,” skriver nyhedsmagasinet.

Polen lukkede tirsdag morgen for Kuznica-grænseovergangen til Belarus, efter at større grupper af migranter forgæves havde forsøgt at bryde igennem EU’s ydre grænse fra den belarusiske side. Ifølge de polske myndigheder befinder der sig mellem 3000 og 4000 migranter i grænseområdet, skriver Neue Zürcher Zeitung .

Lukasjenkos forsøg på at destabilisere EU ved at sende migranter over grænsen har vakt international forsømmelse. EU-Kommissionen beskylder den belarusiske leder for at ”bruge folk som brikker” i sin kamp mod EU.

”Belarus skal holde op med at sætte menneskers liv på spil,” skriver den tyske kommissionsformand Ursula von der Leyen på Twitter og opfordrer til udvidede sanktioner mod Belarus.

EU indførte sanktioner, efter at Lukasjenkos styre sidste år nedkæmpede de største folkelige protester i landet i 30 år. Protesterne var udløst af, at Lukasjenko vandt et manipuleret præsidentvalg. EU’s sanktioner blev skærpet, efter at styret tidligere i år tvang et Ryanair-passagerfly på vej til Litauen til at lande i Minsk. Om bord var en belarusisk blogger og Lukasjenko-kritiker, som nu er varetægtsfængslet.

Ifølge den polske regering udnytter Belarus migranter til et ”hybridangreb” mod Polen.

”Ved at skabe en kunstig migrationsrute og kynisk udnytte migranter forsøger Lukasjenko at destabilisere Polen, Litauen og Letland og tvinge EU til at ophæve de sanktioner, der er pålagt Minsk-regimet,” skriver den polske regering i en erklæring offentliggjort på dens hjemmeside mandag aften.

Den tyske migrationsforsker Gerald Knaus kalder situationen for den ”største moralske og juridiske krise i den europæiske grænseforvaltning” og henviser blandt andet til, at det er i strid med EU-lovgivningen og Genève-flygtningekonventionen, når Polen og Litauen afværger tilstrømningen ved at skubbe flygtningene tilbage til Belarus, skriver Der Spiegel .

Situationen bærer ifølge tyske medier mindelser om flygtningekrisen i 2015, hvor Europa også splittedes i flygtningespørgsmålet, efter at den tyske kansler, Angela Merkel, tillod tusinder af asylansøgere indrejse i Tyskland. Den afgående kansler indrømmer i et interview med internetmediet Deutsche Welle, at ”ikke alt gik helt, som det skulle”, og at EU stadig mangler ”et fælles system til behandling af asyl og migration”.

”På sigt må dette drama være endnu et wakeupcall for EU,” skriver også Der Spiegels journalist Martin Knobbe.