Kurt Strand: Dybt useriøs kritik af Radio Loud

Journalist Kurt Strand kigger kritikken af ny radiokanal efter i sømmene

”En dab-radio er jo som en Amagerhylde for unge mennesker.” Ordene faldt i ”Orientering” på P1 forleden, da Radikale Venstres medieordfører, Jens Rohde, var hidkaldt for at kritisere den nye Radio Louds meget lave lyttertal. Bemærkningen hentydede til, at dab har langt mindre udbredelse end fm, og at teknologien synes forældet, længe inden den for alvor er slået igennem. Så når Loud er født som dab-kanal, er det forudsigeligt, at lyttertallene vil være små.

Alligevel vil radioens ledelse nærstudere tallene for sidste uges lytning, når de bliver kendt via målingen fra Kantar Radio-Meter senere i dag. Som en lang række medier har fortalt – også denne avis – var lyttertallene i de to første sendeuger så små, at de ikke blev offentliggjort. I radiomålingerne blev der nemlig ikke registreret én eneste lytter blandt de godt 1400 personer, som udgør det statistiske grundlag.

Men selvfølgelig var der lyttere, hvilket et par Loud-værter selv gjorde opmærksom på, de kendte nemlig selv et par stykker, som havde lyttet. Og derfor kom den ugentlige måling nok tættere på et sanddrueligt tal, da Loud blev noteret for 15.000 lyttere blandt alle danskere over 12 år i sin tredje sendeuge, fra den 13. april til den 19. april.

15.000 er dog stadig et beskedent tal; milevidt fra P4’s 2,7 millioner, P3’s 1,5 millioner og P1’s 925.000 lyttere på ugebasis i samme periode. Og hvad værre er: Blandt de yngre – som Loud med en modig ambition vil have fat i – havde kun 3000 fundet frem til den nye, landsdækkende radio.

Alligevel er det forstemmende at læse forsmåede Radio24syv-medarbejderes nedladende kommentarer. De blev forbigået, da dab-kanalen blev udbudt sidste efterår, og det skuffede ikke bare den nu forhenværende radiostation, men også blandt politikere, der egentlig havde tiltænkt frekvensen til Radio24syv. Blandt dem Jens Rohde, der med de første ugers ikke-eksisterende lyttere som afsæt har stillet en byge af Loud-spørgsmål til den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen. For eksempel:

”Mener ministeren, at det er politisk legitimt at bruge offentlige midler på radiostationer, hvis lyttertal ikke kan måles?”.

Spørgsmålet kan vendes om: Mener medieordføreren, at det er politisk legitimt at bruge tid og offentlige midler på at besvare den slags spørgsmål? For det er jo dybt useriøst at fare i tasterne på grundlag af nogle enkelte lyttermålinger. Statistisk usikkerhed betyder, at der skal flere målinger til for at få valide tal. Det burde Rohde som tidligere Radio Viborg-medarbejder i 13 år og chef for TV 2’s kuldsejlede radioforsøg i 2006-2007 være blandt de første til at vide. Måske var det derfor, at han gled af i førnævnte ”Orientering”-udsendelse, da han blev spurgt til, om det kunne komme på tale at stoppe de 260 millioner kroner, Loud får de næste fire år:

”Jeg er jo ikke udøvende myndighed, og derfor giver det ikke mening at stille det spørgsmål til mig.”

Tak for det.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.