Prøv avisen
Debat

Forfatter: Terroren er virkelig, som vores mareridt er det

I går kørte en varevogn ind i en menneskemængde på shoppingstrøget La Rambla i det centrale Barcelona. Natten til fredag blev et andet angreb afværget 100 kilometer syd for Barcelona i byen Cambrils. 18 er dræbt, heriblandt fem terrormistænkte. Foto: Manu Fernandez/AP/ritzau

Mareridtets net er kastet ud, og man mærker, at nogle af maskerne allerede er begyndt at stramme, skriver forfatter Kasper Støvring om terrortruslen

Knap havde en højreradikal aktivist pløjet sit køretøj ind i en menneskemængde i Charlottesville, USA, før formodede islamister gjorde det samme på Ramblaen i Barcelona. Vi har på en uhyggelig måde vænnet os til islamistisk terror; anderledes er det med den såkaldte ”modterror”. Den terror, der er begået af højreradikale vendt mod venstrefløjen eller, som i London for et par måneder siden, mod muslimer.

Hvor modbydeligt det end er, ligger der sikkert en længsel hos mange på den ekstreme højrefløj om en voldelig modreaktion rettet mod muslimer. Europæiske sikkerheds- og hærchefer opererer med borgerkrigsscenarier og har advaret om dem. Bliver det til regulære borgerkrige? Nej, sandsynligvis ikke. Langt mere sandsynlige er de lavintensive, molekylære borgerkrige.

Højreradikal terror kan blive det største problem, men er det langt fra. Tal fra Europol i 2016 viser, at der er cirka fem gange så mange terrorrelaterede arrestationer af venstreekstremister i forhold til højreekstremister, men der er mere end ti gange så mange arrestationer af jihadister i forhold til venstreekstremister.

Der er imidlertid også en sær længsel efter højreradikal modterror blandt venstreorienterede som De Radikales Zenia Stampe og hendes mange følgere. Zenia Stampe kolporterede tidligere på sommeren på Facebook en ”nyhed” fra Sverige, der angiveligt handlede om en højreradikal terrorist, der forsøgte at køre muslimer ned. Det var en særdeles tynd historie, som da heller ikke blev bragt i medierne.