Engang var jeg stolt af Danmark - i dag har jeg mest lyst til at udvandre

Jeg kan ikke genkende mit land længere. Det har udviklet sig til én stor ghetto – en angstens ghetto, skriver Kim Engelbrechtsen om regeringens ghettoudspil

Det er regeringen, der har skabt ghettoerne, og det er regeringen, der burde løse problemerne på en human måde, skriver informationschef hos Outsideren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Så vil regeringen straffe beboere i ghettoer ekstra hårdt, hvis de begår kriminalitet, og kontanthjælpsmodtagere, der flytter ind i ghettoer, trækkes i hjælpen. Undrer det nogen? Er det ikke blot en fortsættelse af linjen med klapjagt på de svageste? Ghetto-forslaget er dog en smule mere uigennemtænkt end andre afstraffelser – ifølge menneskerettighederne er der da lighed for loven, og begår du kriminalitet, skal du have den samme straf uanset, hvor den begås.

Og hvor skal kontanthjælpsmodtagerne flytte hen, hvis ghettoerne nu bliver økonomisk uopnåelige? Hellerup? Nej, gaden er nok et ”bedre” bud. Det er regeringen, der har skabt ghettoerne, og det er regeringen, der burde løse problemerne på en human måde.

Jeg kan ikke genkende mit land længere. Det har udviklet sig til én stor ghetto – en angstens ghetto.

Regeringen har skabt et samfund, der bygger på kynisme og forfølgelse af svage eksistenser. Den ynder at fremstille Danmark som et uland, der bliver nødt til at lave den ene spareøvelse (et klassisk eksempel på orwellsk newspeak) efter den anden. Sandheden er jo, at vi er et af de rigeste lande. Hvorfor så disse spareøvelser? Og den omvendte Robin Hood?

Det værste er, at vi finder os i det. Og det gør vi, fordi samfundet også bygger på – og skaber – angst.

Er du i job, er du bange for at miste det, som hamsteren i hjulet løber du hurtigere og hurtigere.

Når du skvatter om af stress, er det din egen skyld, du kunne ikke klare mosten. Er du ledig og syg, er du bange for at komme på jobcentrene, som i stedet for at hjælpe skal tvinge dig i arbejdsprøvning uanset hvor syg, du er.

Sagsbehandlerne er bange for at sige fra overfor de urimelige afgørelser, de må træffe. Vi har et samfund, der ikke egner sig for mennesker.

Engang var jeg stolt af Danmark. I dag har jeg mest lyst til at udvandre.

Kim Engelbrechtsen er informationschef hos Outsideren – ser psykiatrien indefra