Efter Macron: Kampen om Europa fortsætter

Kasper Støvring (tv.) er nationalkonservativ debattør og ph.d. i litteraturvidenskab og moderne kultur. I Kristeligt Dagblad har han senest agiteret for, at nutidens store ideologikamp står mellem liberale og konservative. Adam Holm (th.) er journalist og historiker. Han er forfatter til interviewbogen ”Endestation Europa”, hvor han kalder tidens politiske opbrud for en kamp om ”idéerne fra 1789” – året for Den Franske Revolution.

Det franske præsidentvalg var på forhånd udråbt til den tredje afgørende afstemning i Vesten efter Brexit og Donald Trump. Kulturforsker Kasper Støvring og journalist Adam Holm har begge klare holdninger til Vestens politiske udvikling. Hvad mener de om vinderen, Emmanuel Macron?

Kasper Støvring: Det vil undre mig meget, hvis Front National ikke vinder det næste præsidentvalg

Emmanuel Macron er Frankrigs næste præsident. Hvad synes du om det?

”Det synes jeg på en måde er sørgeligt. Vi får sandsynligvis en fortsættelse af den udvikling, vi har set de seneste mange år. Det vil sige en tiltagende betydning af EU, som i forvejen er et upopulært projekt – også hos franskmændene, og det lader heller ikke til, at han vil gøre noget synderligt ved hele indvandrings- og islamiseringsproblematikken i Frankrig. Så kort og godt mere af det samme.”

Du har sagt, at den store ideologkonflikt i dag står mellem konservative og liberale. Vil den konflikt blive styrket eller svækket med Macron?

”Den vil helt klart blive styrket. Jeg ser Macron som arketypen på en globaliseringsvenlig liberal politiker, som er meget glad for EU, og som ikke har vist meget forståelse for de folkelige opstande, som man har set rundt om i Europa, og som bliver suget ind under højrepopulismen.

I hele hans baggrund kan man ikke aflæse nogen forståelse for de konservative rørelser. Han har ikke meget politisk

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.