En DR-weekend i kristendommens tegn

Der er tegn på, at DRs nye serie kan bidrage til samtalen om de dybere anliggender, og man aner, at Price har rådført sig med kloge mennesker, skriver Sørine Gotfredsen

"Historien om Danmark" er netop fortsat på DR, mens den nye satsning "Herrens veje" havde premiere søndag
"Historien om Danmark" er netop fortsat på DR, mens den nye satsning "Herrens veje" havde premiere søndag .

Set i lyset af den løbende kritik af DR’s ringe behandling af kristendommen har det været en bemærkelsesværdig weekend. Lørdag aften fortsatte serien ”Historien om Danmark”, der er nået frem til Reformationens indførelse, Christian IV og de forhold i 1500-1600-tallet, der blev konsekvensen af, at konge og kirke sammen udøvede magt.

Bibelen prægede lovgivning og samfundssyn, og perioden er ikke for småbørn, hvilket blev demonstreret gennem en drabelig rekonstruktion af en heksebrænding i Ribe.

Man kan diskutere, om de usympatiske træk i tiden fyldte for meget i forhold til det basalt frisættende ved luthersk teologi, og det er for eksempel uklart, om historiker Morten Fink-Jensen i dette afsnit helt forstod den lutherske pointe i, at mennesket netop ikke kan påvirke Gud gennem from bestræbelse.

Men at der foregik religiøs undertrykkelse er en kendsgerning, og det ligner en opbyggelig tanke allerede dagen efter at indlede den nye DR-dramaserie ”Herrens Veje”, der beskriver, hvor meget der siden er sket.

Skuespiller Lars Mikkelsen, der er fortæller i ”Historien om Danmark”, spiller her på lige så fremragende vis præsten Johannes Krogh i forfatter Adam Prices forsøg på at forene drama og kristendom.

Et sådant projekt må bekymre, eftersom præster og kirkeliv ofte i fiktionen fremstilles ret farceagtigt med præster, der taler som reciterende fortidslevn. Dog ikke her. Johannes er den inderligt troende mand, der i bispevalgkampen vælges fra, fordi han siger det for ham indlysende – at muslimer ikke tror på sandheden, da de ikke tror på Kristus som Guds søn.

Den går ikke i det inkluderende kirkelandskab, hvor betingelsesløs tro nemt kolliderer med tidens tone marineret i humanistisk mangfoldighedsdyrkelse, og Johannes’ søn, præsten August, repræsenterer denne mere udvandede tale og dybe tvivl om egen plads i verden.

”Herrens Veje” kan måske skabe et interessant billede af både præstestanden og folkekirken som et knudepunkt for tidens helt centrale tanker, og man skulle næsten tro, at nogen i DR har tænkt sig om.

Den ene dag beskrives de barske religiøse vilkår i 1600-tallet, og den næste fortælles det, hvordan kirken siden har udviklet sig i pagt med tiden, mens vi konstant må overveje, hvad tro betyder.

I aftes så vi i ”Herrens Veje” en smuk sjælesorgsscene, hvor en ikke troende mand i samtale med Johannes alligevel i sin dødsangst ender med at lade sig tiltale, hvilket viser, hvordan den kristne meddelelse lever gennem alle tider.

Der er tegn på, at DRs nye serie kan bidrage til samtalen om de dybere anliggender, og man aner, at Price har rådført sig med kloge mennesker. Sammenlignet med hans anden store tv-serie, ”Borgen”, fremstår ”Herrens Veje” mindre poppet og mere seriøs i ønsket om indsigt. Vi får se, om seriøsiteten i længden kan overleve kravet om underholdning, men serien om familien Krogh er godt begyndt. Og hvad kristendommens plads i fjernsynet angår, har DR i denne weekend ligefrem overgået sig selv.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.