En fest for kærligheden

20. søndag efter trinitatis

Matthæusevangeliet 22, 1-14

”Himmeriget ligner en konge, der holdt sin søns bryllup.” Et bryllup er en fest for kærligheden, hvor man indbyder familie og venner, der kommer og gør dagen festlig for de nye ægtefolk. Med gode råd og velmente taler lader gæsterne dem mærke, at der er mennesker, der holder af dem, som vil støtte dem, og som ønsker dem lykke og velsignelse på vejen. Men da kongen i Jesu lignelse sendte invitationer ud til sin søns bryllup, reagerede folk ikke. De havde travlt med deres eget. Alligevel forberedte kongen brylluppet, men da han anden gang sendte bud om, at alt var klar, blev folk irriterede og lod deres vrede gå ud over budbringerne, der blev mishandlet og slået ihjel.

Kongen tog en frygtelig hævn, og derefter indbød han andre gæster, som egentlig ikke hørte til familien, men som nu fik en chance for at være med til at festligholde brylluppet. Festen for kærligheden.

”Livet forstås baglæns, men må leves forlæns.” Sådan er det også med historien. Da Jesus fortalte sin lignelse, vidste folk godt, hvad han mente. De gammeltestamentlige profeter havde ofte brugt ægteskabet som et billede på forholdet mellem Gud og det folk, han elskede, men som gang på gang svigtede ham, og de tolkede deres egen forhistorie ud fra det forhold. Når mennesker levede efter Guds vilje, gik alt godt, men når de glemte ham, opstod der kriser og ødelæggende indre stridigheder. Sådan som det var på Jesu tid, hvor landet var besat, og folk havde mistet håbet om en fremtid. Nu rakte Gud igen hånden ud mod dem, men de vendte ham ryggen.

Evangeliet er en indbydelse til en fest for kærligheden og fællesskabet mellem Gud og mennesker. Indbydelsen gik ikke bare ud til Jesu eget folk, men til hele verden, og den blev bragt videre. Ser vi tilbage i vores egen forhistorie, kan vi se, at indbydelsen sommetider er blevet misbrugt, til andre tider modtaget med hån eller ligegyldighed, og hver gang er verden blevet kold, tom og glædesløs.

Men der, hvor mennesker tager imod indbydelsen til at deltage i fællesskabet om Kristus, kan de gå fra festsalen og leve livet forlæns i lyset af velsignelsen og med håb til fremtiden.

Søndagsordet skrives på skift af sognepræst i Varde Morten Thaysen, sognepræst i Jægersborg Lea Skovsgaard, lektor, cand.theol. Leif Andersen og pastor emer. Lisbeth Smedegaard Andersen.