En god søvn giver en sund hjerne

At forstå at en god søvn er et symptom på en sund hjerne er at erkende, hvor kampen skal sættes ind mod dårligdomme som stress, angst og koncentrationsbesvær, skriver Leif Hjernøe

Vi skal behandle vores hjerner med stor opmærksomhed, skriver Leif Hjernøe.
Vi skal behandle vores hjerner med stor opmærksomhed, skriver Leif Hjernøe. Foto: Ehrbahn Jacob.

OVERSKRIFTEN TIL disse spalter er hentet fra denne uges udgave af P1’s ”Hjernekassen”. Den gengiver et af udsendelsens mange gode råd og betragtninger om betydningen af, at vi undersøger, vedligeholder og behandler vores hjerner med største opmærksomhed.

Det fremgik tydeligt, at programvært Peter Lund Madsen her beskæftigede sig med et emne, der optager ham i særlig grad. Han har selv i mange år været optaget af hjerneforskning. At belyse hjernefunktionernes indflydelse på hele eksistensen er programmets grundidé.

Især søvnforskning ligger det Peter Lund Madsen stærkt på sinde at fremhæve som særlig påkrævet. At forstå at en god søvn er et symptom på en sund hjerne er at erkende, hvor kampen skal sættes ind mod dårligdomme som stress, angst og koncentrationsbesvær.

I LØBET AF EN TIME LANG SAMTALE med hjerneforskeren Maiken Nedergaard, professor ved Københavns Universitets Center of Basic and Translational Neuroscience, fik lytterne det indtryk, at disse dårligdomme på sin vis også plager den unge danske hjerneforskning. Da de to forskere udtalte sig på baggrund af erfaringer fra længere ophold i USA, var de enige om amerikanske studerendes evne til at udnytte givne økonomiske vilkår.

Selvom danske medicinstuderende er anerkendte for deres evner til at samarbejde og løse problemstillinger i kreative fællesskaber, så er de alt for tilbøjelige til at holde sig inden for smalt formulerede emneområder, som imidlertid begrænser adgangen til videre indsigter.

Danske studenter lægger ifølge ”Hjernekassen” for lidt vægt på selve præsentationen af deres forskningsresultater. De koncentrerer sig ikke nok om at udvikle individuelle evner til at løse problemer ansvarsbevidst med selvbevidst viden – stressede af angst for risikovillighed?

HVAD DET SIDSTE ANGÅR, så citerede Peter Lund Madsen en af sine lærere for denne selvironiske bemærkning: ”Hvis man ikke begår fejl engang i mellem, så er det fordi man ikke laver nok.” Det er vigtigt, at man frygtløst tør stille spørgsmål og tale selvsikkert om egne præstationer.

Peter Lund Madsen og Maiken Nedergaard fik i fællesskab fremkaldt nogle gode råd om for eksempel, at man altid skal teste sig selv i forskning, og gav opmuntrende overraskende påmindelse om, at hjernen faktisk kan blive bedre og bedre med alderen.

Bemærkelsesværdig var også en påvisning af, at dette at forstå søvnens betydning er at få indsigt i smertens natur. Og så lærte lytterne, at forekomsten af amyloid i hjernen skal modvirkes, lige som man fjerner forurening i et akvarium for at undgå fiskedød.

Herfra skal ønskes god afstressende sommerferie for ”Hjernekassen” og god bedring af Peter Lund Madsens plagsomme og bekymrende vedvarende hoste. Der blev lovet en ny udgave af programmet i august med Japan som emne.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.