En hjælpende hånd fra kulturministeren er ikke nok: Højskoler risikerer stadig at lukke

Kulturminister Joy Mogensen (S) indførte i weekenden en dispensation til landets lukningstruede højskoler. Det er et godt første skridt, men det er ikke nok til at redde højskoler fra lukning, mener højskoleforstander Rasmus Meyer fra Krogerup Højskole

Det bliver en hård kamp, lader højskoleforstander Rasmus Meyer forstå. "Kulturministerens udmelding er et godt første skridt, men den ændrer ikke på den manglende indtjening fra de korte kurser og elevernes egenbetaling," siger han. Foto: Leif Tuxen
Det bliver en hård kamp, lader højskoleforstander Rasmus Meyer forstå. "Kulturministerens udmelding er et godt første skridt, men den ændrer ikke på den manglende indtjening fra de korte kurser og elevernes egenbetaling," siger han. Foto: Leif Tuxen.

De danske højskoler har oplevet fremgang de seneste 10 år. Nu står de tomme. Tusindvis af elever er sendt hjem, og kurser er aflyst på grund af coronaepidemien.

Inden weekenden stod højskolerne til at miste deres statsstøtte. De får nemlig penge efter, hvor mange elever de har. Men kulturminister Joy Mogensen (S) kastede i weekenden en redningskrans ud: Trods hjemsendte elever beholder højskolerne deres statsstøtte i 2020. Det er dog ikke nok, mener højskoleforstander for Krogerup Højskole i Nordsjælland Rasmus Meyer.

Hvilken situation befinder I jer i på Krogerup Højskole?

”Vi befinder os i den samme situation som mange andre højskoler. Forrige torsdag fik vi besked om, at alle elever skulle sendes hjem. Fredag formiddag var der ikke et øje på skolen. Det er jo entydigt det rigtige at gøre, men det føles også frygtelig tomt.”

Hvad betyder det for jer som højskole?

”Konsekvenserne på langt sigt er stadig uvisse, både for os og for de andre højskoler. Men den håndgribelige virkelighed er, at vi står med en tom skole og et påskekursus, der med stor sandsynlighed bliver aflyst. Det er noget, man kan mærke på økonomien her og nu. Kulturministerens udmelding er et godt første skridt, men den ændrer ikke på den manglende indtjening fra de korte kurser og elevernes egenbetaling. Der vil stadig være skoler, der kommer til at kæmpe en hård kamp.”

Er du bekymret?

”Ja, det er jeg faktisk. Jeg er bekymret for, hvad konsekvenserne kan være, når karantænen fortsætter. Jeg er især bekymret for de andre højskoler, hvis økonomi afhænger af de korte kurser. Mange af de skoler har ikke penge på bankbogen til den slags aflysninger, og så risikerer vi, at de bliver nødt til at lukke.”

Hvilke samfundsmæssige konsekvenser kan det få, hvis højskolerne lukker?

”Forhåbentlig ender vi ikke dér. Men jeg synes, højskolerne er vigtige af mange grunde. De er vigtige, fordi de poder en generation med mod, virkelyst og samfundssind. Og de danner en ramme for en samtale om livet og meningen, som har trange kår i det etablerede samfund. Jeg tror, det er egenskaber, som kan få os ud på den anden side af den her krise.”

Hvordan?

”Jeg tror, at højskolens tilgang om, at man må trodse mørke, sygdom og angst og leve livet på trods, kan bidrage med meget. Også på den anden side af krisen.”

Netop ”samfundssind” er et ord, der bliver brugt meget i den her tid. Hvorfor er det vigtigt?

”Vi har et motto på Krogerup Højskole, der hedder ’Selvindsigt er samfundssind’. På mange måder kan man sige, at begrebet ’samfundssind’ har været lidt umoderne. Men jeg er glad for at se, at det er kommet frem igen, selvom det er på en dyster baggrund.

Jeg synes, det var befriende, at Mette Frederiksen (S) turde tage det ord i sin mund. Vi kan måske være tilbøjelige til at glemme samfundssindet, men det bliver meget tydeligt i de her dage, at vi farver og former hinandens tilværelse – om vi vil det eller ej.”

Vi har set en regering komme med hjælpepakker til erhvervslivet, selvstændige, dagpengemodtagere. Hvorfor tror du ikke, at højskolerne får mere hjælp?

”I krisesituationer tænker man måske ofte, at man kan undvære det, der er lidt mere fluffy. Men jeg tror ikke, at man skal sige enten-eller.

Det er selvfølgelig helt afgørende for et samfund, at der er et velfungerende erhvervsliv, og at infrastrukturen virker. Men det er også vigtigt, at der er ånd og kultur, og det er det, højskolerne kan bidrage med.”

Højskolerne har oplevet en øget tilgang de senere år. Burde de ikke have lagt penge til side til en mulig krise?

”Det her er en helt ekstraordinær situation. Højskolernes elevgrundlag er forsvundet fra den ene dag til den anden.

Ingen kunne i deres vildeste fantasi have forberedt sig på det scenarie. Derfor mener jeg også, er politikerne skal holde en hånd under højskolerne – præcis som man gør det med erhvervslivet. Heldigvis er det mit indtryk, at der er politisk vilje til at hjælpe.”

Hvornår tror du, at I kan åbne Krogerup Højskole igen?

”Det er nok den 13. april. Mit håb er, at det kan lade sig gøre, måske med nogle restriktioner om, at vi ikke må have foredragsholdere udefra. Men drømmen er, at vi kan komme i gang igen meget snart.”