En muslim er mange ting

Er du muslim?

En muslim er mange ting

Er du muslim? Et simpelt spørgsmål, der for mange muslimer ikke længere kan besvares med et simpelt ja. Ofte er det nødvendigt at knytte et men til: Ja, men ikke som mine forældre var det. Ja, men ikke som muslimer fremstilles i medierne. Ja, men ikke praktiserende.

Dagens hovedtaler på den nordiske konference New Media, New Religion? var den marokansk-amerikanske forsker Nabil Echchaibi. Han tog udgangspunkt i spørgsmålet om muslimsk identitet og vanskelighederne ved at definere sig entydigt som muslim i dag og beskrev, hvordan medierne ofte bruges til at diskutere, hvad det vil sige at være en moderne muslim.


Hvor megen tidligere forskning har været optaget af at studere, hvordan muslimer er blevet fremstillet i vestlige medier, var Nabil Echchaibi i sin præsentation mere interesseret i at se på muslimernes egne forsøg på at definere en muslimsk identitet.


Han beskrev både topstyrede forsøg, som når statsstyrede tv-stationer laver reality shows, hvor det handler om at være den bedste imam eller konkurrencer, hvor den bedste islamiske sang præmieres. Også hjemmesiden for den berømte prædikant Amr Khaled kan ses som et sådant topstyret forsøg på at fremme muslimsk selvforståelse inden for rammerne af en traditionel islam.


Omvendt er der også eksempler på initiativer, der kommer nedefra. Muslimah Media Watch er et eksempel på en hjemmeside, der drives af almindelige muslimske kvinder, og hvor der foregår en livlig diskussion om aktuelle spørgsmål, der relaterer til islam. Et andet eksempel er video-bloggeren Baba Ali, der forholder sig kritisk til islamiske autoriteter og giver nogle nye vinkler på religiøse spørgsmål, der blandt er præget af hans amerikanske opvækst.


Hvor førstnævnte eksempler nok især fremmer traditionelle former for muslimsk identitet, kan de sidstnævnte hvis de opnår nok opmærksomhed og formår at øve indflydelse på de religiøse systemer offline være med til at forandre islam og lede muslimer til nye svar på spørgsmålet: Er du muslim?