Uanstændigt dårlig koralbog er en ommer

Hvad Kirkeministeriet har haft gang i, er at sætte en ny, totalt omdisponeret produktion af koralbogen i værk, uden at spørge hverken det oprindelige redaktionsudvalg, eller organistforeningerne, skriver organist Jørgen Ellegård Frederiksen.

Den nye koralbog, som bruges af organister og andre musikere, er udkommet på Gyldendal og er på 768 sider, fordelt på to bind.
Den nye koralbog, som bruges af organister og andre musikere, er udkommet på Gyldendal og er på 768 sider, fordelt på to bind. . Foto: Søren Staal.

Kirkeministeriet har stået i spidsen for en ny udgave af koralbogen til Den Danske Salmebog, efter at den hidtidige udgave fra 2003 længe har været udsolgt. Den nye koralbog, som bruges af organister og andre musikere, er udkommet på Gyldendal og er på 768 sider, fordelt på to bind. Den kunne imidlertid have været en tredjedel mindre og været udgivet i et samlet musikbind plus et registerbind som hidtil. Men desværre bærer hele processen præg af at have været i hænderne på ukyndige. Nyudgaven er væsentligt ringere end dens forgænger.

Kroghs Koralbog var omfattende i både format og vægt. Det skyldtes ikke alene det valgte format, der var en tredjedel større end nødvendigt, men især en særdeles luftig typografi. At Gyldendal bygger videre på denne tvivlsomme typografi, er i sig selv en skandale. Det er elemæntær viden, at når man ændrer formatet, er det nødvendigt også at ombryde satsen. Det er ikke sket, og derfor fremstår siderne halvtomme: Der udnyttes cirka to tredjedele af pladsen, sommetider mindre. Det gør bogen uforholdsmæssig tyk. Af samme grund har man måttet dele koralbogen i to bind. Upraktisk, uhåndterligt, tungt, og dyrt.

Selv til en bisættelse med tre salmer skal man have begge bøger op og ned på skift. Det fremgår af en note i forordet, at ”Nærværende udgave er, efter aftale med Kirkeministeriet, opdelt således, at begge bind får omtrent samme omfang”. Og så er det, man må spørge sig selv: Hvornår er Kirkeministeriet blevet redaktør af koralbøger? Og fagligt kyndige til at beslutte, at det er godt at udgive koralbogen i to lige tykke bind?

Hvad Kirkeministeriet har haft gang i, er at sætte en ny, totalt omdisponeret produktion af koralbogen i værk, uden at spørge hverken det oprindelige redaktionsudvalg, organistforeningerne, eller i øvrigt tage ved lære af den omfattende kritik, der har været af den hidtidige udgave. Det har tydeligvis været en ”ekspeditionssag” for Kirkeministeriet at få lavet det genoptryk. Men ministeriet har ikke haft den fornødne indsigt til at kunne gøre det kvalificeret. Og Gyldendal har ingen særlig erfaring med noder.

Hvem ville finde sig i, at Den Danske Salmebog, Bibelen eller ritualbøgerne blev udsat for en lignende skamfering? Indtil nu mangler vi stadig at se en Koralbog til Den Danske Salmebog 2003 i et gennemarbejdet, professionelt layout og i en bæredygtig udgave. Er det for meget at forlange? At koralbogen desuden ikke, her 14 år efter første udgave, findes i digital form eller som e-bog er næsten unødvendigt at nævne.

Det er i høj grad påkrævet, at kirkeministeren tager ansvar og erkender, at Kirkeministeriet har gjort i nælderne i denne sag. Gyldendals Koralbog er en uanstændigt ringe brugsbog. Det kan ingen være tjent med. Det er en ommer! Og det kan ikke gå hurtigt nok.

Jørgen Ellegård Frederiksen er organist ved Bagsværd Kirke.