En overbefolket verden. Hvad skal vi gøre?

SOM MAN KUNNE LÆSE her i avisen for nylig, er verden ifølge FN nu befolket med mere end syv milliarder mennesker. I 2050 vil der være mere end ni milliarder sjæle på kloden. Det giver enorme udfordringer. Hvordan sikrer vi, at denne udvikling bliver bæredygtig? En ting er sikker: Grøn energirevolution skal være en del af løsningen.

Man kan helt sikkert sætte spørgsmålstegn ved, om vi ikke er på vej til at overbefolke kloden, men det bringer os bare ikke meget videre. I stedet bør vi lede efter måder at tackle udfordringerne på.

Med flere mennesker følger også større ressourceforbrug. Tag et eksempel fra Kina. Hvis landet fortsætter sin vækst frem mod 2030 (otte procent om året i gennemsnit), vil de til den tid skulle bruge 99 millioner tønder råolie om dagen. I dag bruger hele verden 85 millioner om dagen.

Tilsvarende vil presset på en række andre ressourcer såsom stål, sjældne metaller, træ og så videre blive enormt. Og måske værst af alt: Emissionerne af drivhusgasser vil stige eksplosivt. Hermed står vi midt i en katastrofe. Og kan se frem til alvorlige klimaforandringer.

Det siger sig selv, at denne udvikling ikke kan fortsætte. Vi skal gøre noget. Første skridt må være at satse på at blive både mere energieffektive, således at vi efterspørger mindre energi, og sørge for at den energi, vi bruger, kommer fra bæredygtige, vedvarende energikilder.

Derfor er det glædeligt, at den danske regering nu er gået forrest med et meget grønt regeringsgrundlag og en grøn første finanslov.

Næste skridt er at presse på i EU for at få hele Europa med. Sker det, kan vi også få andre dele af verden til at se, at det faktisk kan lade sig gøre at møde fremtidens udfordringer bæredygtigt.

Dan Jørgensen er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet