Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

En sand kværulant. Tudvad og den aldrig afsluttede debat

Så har Tudvad gjort det igen, stukket mig en pistol for brystet: Nu er der ikke længere en anekdote, der skal overbevise mig om Kierkegaards antisemitisme, nu er det en optegnelse, som efter Tudvads referat siger, at jøderne konspirerer mod hele den europæiske kristenhed, som den nok i sidste ende vil tage livet af.

Men i sin autentiske form lyder notatet: Goethe bemærker ... at Jødernes Mord paa Ægypterne var den omvendte sicilianske Vesper. Der myrdede Verten Gjæsten, her Gjæsten Verten. Men det bliver nok Jødernes Forhold til hele Europa i vor Tid (Pap.X.1.A 153, 1849).

Konspirationen mod kristenheden er altså ganske simpelt Tudvads tildigtning! Også aflivningen er, for Kierkegaard bruger mordene billedligt. Hvad han har i tankerne politisk konservativ som han jo er må være, at den revolutionære bølge, som nu går hen over Europa, har jøder blandt sine talsmænd, blandt andre Karl Marx, og deres ideologi, forudser og frygter Kierkegaard, vil sejre i de europæiske samfund.

Optegnelsen er fra den overgangsfase i ­Kierkegaards liv, hvor han lige havde haft Corsaren og dens jødiske redaktør på nakken og derfor fået dem på hjernen. Den klinger racistisk, men er snarere tænkt ideologisk. Etnisk diskrimination, der er lig med antisemitisme, er der i hvert fald ikke tale om.

Lige så lidt som der var i den omtalte anekdote. Når Kierkegaard ville have lærlingen ud af den jødiske boghandel, må det have været af omsorg for hans sjæl, ikke for at ramme boghandleren på levebrødet. Ellers kunne han jo ikke selv være kunde hos ham. Jævnfør, at nazisterne senere boykottede jødiske forretninger, inden de kunne gå over til grovere metoder.

PS: Får jeg nu i næste uge en tredje tekst knaldet i hovedet af Tudvad ?

Jørgen Elbek,

litteraturforsker og forfatter

Grindsnabevej 42,Odder