Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

En sidste appel til politikerne før den mulige afvikling af AC Børnehjælp

Hvis politikerne afvikler AC Børnehjælp uden at have en anden organisation klar, som kan overtage alle samarbejdsaftaler, må adoptionsområdet starte helt forfra, og der vil gå lang tid, før Danmark igen vil være blandt de lande, som tager et ansvar for at finde familier til børn, som har brug for en ny familie, skriver adoptant Foto: .

Vi er 200 ansøgere på AC Børnehjælps venteliste, som står i en meget usikker situation, idet politikerne ikke indtil nu har været villige til at love os en løsning, skriver adoptant

Dette debatindlæg er skrevet af Jannik Boel, adoptant, Viborg

VORES POLITIKERE skal inden for meget kort tid afgøre adoptionsområdets fremtid i Danmark, idet de skal tage endelig stilling til, om AC Børnehjælp kan fortsætte deres adoptionsformidling. Det er deres ansvar at finde en løsning, som først og fremmest hjælper de børn, som bor på børnehjem og mangler en familie, og dernæst os familier, som længe har ventet på at adoptere et barn.

FAKTA: Derfor er AC Børnehjælp i problemer

Politikerne har lovet at videreføre adoptionsforløbene for de 200 ansøgere, som allerede har fået deres sag sendt til giverlandene. Men vi er andre 200 ansøgere på ventelisten, som står i en meget usikker situation, idet politikerne ikke indtil nu har været villige til at love os en løsning.

Hvis vores politikere skulle beslutte at afvikle AC Børnehjælp, bør de samme dag have en løsning klar for alle 400 ansøgere. Ellers vil AC Børnehjælps udenlandske samarbejdspartnere nedprioritere danskere på venteliste, og nogle samarbejdspartnere vil måske opsige samarbejdet helt.

Det er positivt, at flere politikere efterhånden anerkender, at staten har svært ved at overtage adoptionsformidlingen. Statslig adoptionsformidling er ikke forenelig med, at de fleste samarbejdspartnere i udlandet er små, ikke-statslige organisationer, som træder ind, når staten har svigtet. Adoptionsområdet er et følsomt område, som ikke skal blandes sammen med andre politiske spørgsmål staterne imellem.

KAMMERADVOKATEN HAR i oktober 2013 givet omkring 30 anbefalinger til, hvordan det statslige tilsyn kan forbedres. Vi har brug for et bedre statsligt tilsyn, som er indstillet på at være i tæt dialog med de to formidlende organisationer i Danmark, så de kender de krav, som stilles til dem.

LÆS OGSÅ: Vilhelmsen: AC Børnehjælps opførsel er uacceptabel

Begge formidlende organisationer har brug for mere professionelle bestyrelser, som primært vælges ud fra deres kompetencer frem for deres personlige relationer til adoption. Vores politikere må også forholde sig til, at de formidlende organisationer er nødt til at sætte gebyret op, når antallet af adoptioner falder drastisk. De kan ikke blive ved med at reducere deres medarbejderstab og samtidig fastholde kompetencer og leve op til sagsbehandlingskravene.

Vores politikere bør seriøst genoverveje at lade AC Børnehjælp genoprette den troværdighed, som de har haft igennem flere årtier. AC Børnehjælp har i det sidste halve år sat alt ind på at få styr på økonomien. På trods af, at de er tæt på at være i mål, anerkender organisationens bestyrelse og ledelse, at de må lade andre komme til for at genoprette omverdenens tillid til dem.

Det er selvfølgelig nemmest for politikerne at placere hele ansvaret hos AC Børnehjælp. Men det, de bør agere ud fra, er, hvordan vi bedst videreudvikler den nordiske model for adoptionsformidling.

Hvis politikerne afvikler AC Børnehjælp uden at have en anden organisation klar, som kan overtage alle samarbejdsaftaler, må adoptionsområdet starte helt forfra, og der vil gå lang tid, før Danmark igen vil være blandt de lande, som tager et ansvar for at finde familier til børn, som har brug for en ny familie.