En tragisk og rystende historie om et ødelagt liv og et systems fallit

Hvem er det, der tager ansvar for et ødelagt liv, spørger Birgitte Stoklund Larsen efter at have set "Problembarn" på TV 2

Natasja elsker sine hunde. I dag har hun seks, da en af hundene fik hvalpe i foråret. De bor alle seks hos Henrik, mens Natasja afsoner sin dom.
Natasja elsker sine hunde. I dag har hun seks, da en af hundene fik hvalpe i foråret. De bor alle seks hos Henrik, mens Natasja afsoner sin dom. Foto: Ulf Hedin/TV 2 Dokumentar. .

En sagsmappe på 7000 sider, det er, hvad der følger nu 34-årlige Natasja, som er hovedpersonen i TV 2’s dokumentar ”Problembarn”. Hun er ikke et barn, hun er voksen, men hun har stadig problemer, og hun er et problem. Det er en trist historie fra start til slut. Bag sig har Natasja et liv på børnehjem, bosteder, opholdssteder og på gaden. Hun er blevet svigtet gang på gang, af sin mor, af skiftende pædagoger og behandlere, af systemet. Hun er voldelig, besværlig og gør ikke livet let for sig selv. Hun har meget få faste relationer tilbage i sit liv, en af dem er advokaten Søren, en anden den nordjyske landmand Henrik.

Hun har brændt så mange broer bag sig, at det ikke er nemt at finde et opholdssted, der vil have Natasja boende. Når de læser hendes sag, bakker de ud. Pædagoger, der har hjulpet hende, trækker sig, fordi det bliver for voldsomt. Det kræver ressourcer af en helt særlig kaliber. Henrik har holdt fast i hende, selvom det er op ad bakke. Han har varige mén, efter at hun har overfaldet ham med kniv. Henrik ser hende som et menneske.