Prøv avisen
Dilemma

Er det over grænsen at udstille nøgne kroppe som underholdning i bedste sendetid?

I "Date mig nøgen" skal en single mand eller kvinde vælge en at tage på date med blandt seks bejlere. De seks deltagere står nøgne bag hver deres farvede skærm, som langsomt løftes op, så deres krop gradvist afsløres. Foto: TV 2

I et nyt datingprogram på TV 2 Zulu skal deltagerne vælge en date blandt fem splitternøgne kroppe. Filosof og debattør Eva Agnete Selsing kalder programmet et ”elendighedstegn” og udtryk for en skamløs, vulgær kultur, mens TV 2 Zulus indholdschef Sune Roland siger, at programmet er et opgør med de unges perfekthedskultur

Ja, mener Eva Agnete Selsing, filosof og debattør

Hvorfor synes du, at ”Date mig nøgen” er et grænseoverskridende program?

"Programmet er det seneste eksempel på en tendens, hvor intet længere er privat. Man kan ikke gå ned ad gaden eller åbne en avis eller computer uden at blive præsenteret for alle mulige menneskers mest intime overvejelser. Meget af indholdet på eksempelvis Instagram er jo halvpornografisk. Et barns uskyld og så hverdagsmenneskets nøgenhed eller forståelige ønske om blufærdighed er eksempler på nogle af de få tilbageværende heller i et samfund, hvor frygten for tabuer er enorm, men fordi vi lever i en vulgær tidsalder, er der et konstant behov for en ny overskridelse af grænser. Vi ser hele tiden nye eksempler på noget endnu mere ulækkert, mere chokerende, mere nøgent og mere vulgært - for eksempel 'Date mig nøgen'."

Er du bekymret for, at programmet kan udviske nogle grænser hos de yngre seere i forhold til nøgenhed og for eksempel deling af nøgenbilleder?

"Ja. Der er grænser for, hvor stor en betydning et enkelt program har, men selvfølgelig påvirker tendensen vores unge. Også fordi de lægger mærke til, at fordømmelsen af nøgenheden er nærmest ikke-eksisterende. Det er kun sådan en reaktionær type som mig, der siger noget fordømmende om det - ellers er der en 'hvor er du stærk, at du tør stille dig op med dine kønsdele i fjernsynet. You go girl'-tilgang til den slags. Manglen på fordømmelse gør, at de unge ikke oplever nogen moralsk kritik af for eksempel det at dele nøgenbilleder. Alt er bare okay. Det er udtryk for en skamløs, vulgær kultur. Det er enormt hyklerisk, at vi på den ene side gerne vil have, at de unge behersker sig, og på den anden side undlader at fordømme de her taberprogrammer moralsk."

Indholdschef Sune Roland forsvarer ”Date mig nøgen” med, at programmet viser mange forskellige slags kroppe, og at det på den måde kan være en modvægt til den perfekthedskultur, som mange unge er underlagt. Har han ikke en pointe?

"Nej, det er en falsk hippie-pointe. Programmet har ikke noget med naturlighed at gøre. Naturlighed kan man opleve i svømmehallen eller på stranden, hvor det ikke er ens opgave at vurdere andre mennesker som mennesker på baggrund af deres krop og kønsdele. I den naturlige sfære er vi bare, som vi er blevet skabt, og sådan er det. I 'Date mig nøgen' bliver deltagernes kærlighedsliv afgjort af, hvor meget appelsinhud de har, og hvor meget deres bryster hænger. Det er sådan set det modsatte af en naturlig tilgang til kroppen."

Hvad er det et udtryk for i samfundet, at nøgenhed på den måde bliver det bærende element i et underholdningsprogram?

"Det er et udtryk for den vulgære mekanik, som driver vores kultur i dag. Det er enormt fattigt. Alene det, at der er et marked for programmet, er et elendighedstegn. Det er jo ikke en sund og opbyggelig kultur, der lever af at folk skal vurdere hinanden på deres kønsdele. Det er jo nærmest primalt."

Nej, mener Sune Roland, indholdschef for TV 2 Zulu

Hvorfor mener du, det giver mening at vise nøgne kroppe i bedste sendetid?

"Det giver mening på TV 2 Zulu, som er en kanal rettet til de unge - vores målgruppe er de 15-40-årige. De unge har deres primære medieforbrug på de sociale medier, hvor de oplever et forherliget billede af, hvordan kroppen ser ud. Det har skabt en debat om, hvilke idealer vi medier skaber, og hvilken selvværdsfølelse det efterlader brugerne med. Med 'Date mig nøgen' ønsker vi at vise, hvordan mennesker ser ud i virkeligheden, uden der er lagt filtre ned over dem. Derudover er det selvfølgelig god underholdning. Det er jeg ikke bleg for at indrømme."

Du siger, at programmet kan give unge et mere realistisk billede af menneskekroppen end det, de ser på Instagram, fordi der er mange forskellige typer kroppe repræsenteret. Men det er jo i høj grad de kroppe, der afviger fra idealet, for eksempel i forhold til størrelse, der først bliver valgt fra. Det giver vel ikke mere selvtillid til seere, der ikke er en størrelse 36?

"På Zulu har vi et ansvar for, hvilken holdning til kroppen vi fremstiller med de medvirkende, vi caster til programmet, og hvordan vi taler til og om dem. Det gør vært Ibi Makienok en stor indsats for at gøre på en respektfuld måde. Men vi hverken kan eller skal påvirke, hvem de medvirkende ender med at tage på date med, fordi programmet så ville miste sin ægthed. Men når vi lytter til de reaktioner, som de, der bliver valgt fra, har, forlader de ikke programmet nedbrudte - tværtimod! For nok er de blevet valgt fra, men de er måske blevet komplimenteret for de fødder, de altid har syntes var grimme."

Flere har kritiseret programmet for, at det kan udviske grænserne for, hvad der er privat hos særligt de unge seere. For hvordan skal en ung pige for eksempel kunne modstå presset om at sende en dreng et nøgenbillede, når voksne mennesker stiller nøgne op på nationalt tv?

"Jeg synes, den kritik er skudt forbi. Jeg har tillid til, at langt de fleste unge mennesker godt ved, at de ikke skal distribuere nøgenbilleder af sig selv, fordi der er nøgne mennesker på tv eller overalt på internettet for den sags skyld. Derudover er det forfejlet at sammenligne vores program med nøgenbilleder, da det forudsætter, at al nøgenhed er ens. Det er den ikke. I 'Date mig nøgen' indgår nøgenheden i en styret ramme, som folk er gået ind i fuldstændig frivilligt."

Synes du, programmet er public service?

"På TV 2 Zulu har vi ikke en public service-forpligtelse, som hovedkanalen har. Men derfor kan vi godt have en public service-lyst og et ønske om at lave fjernsyn, der efterlader seerne med nogle tanker. Public service er måske et stort ord, men der er flere tanker bag programmet, end at sex sælger. Vi vil gerne give seerne nogle vitaminer og eftertanker med hjem."

Hvad er det et udtryk for i samfundet, at nøgenhed på den måde bliver det bærende element i et underholdningsprogram?

"Nu er det jo ikke sådan, at vi ikke har set nøgenhed på dansk tv før. DR 3 – som faktisk har en public service-forpligtelse – sendte sidste år programserierne 'Mig og min fisse' og 'Mig og min pik', som viste mindst lige så detaljerede nøgenbilleder. Men den tendens, som vi gerne vil være en del af, er et opgør med den perfekthed, der hersker på de sociale medier. Den sag er langt vigtigere for os end spørgsmålet om, hvorvidt folk er nøgne eller ej."

Eva Agnete Selsing. Foto: Ritzau Scanpix
Sune Roland. Foto: Ritzau Scanpix