Er det vaccineapartheid, hvis Mette Frederiksen køber israelske vacciner?

Kan det blive Danmarks hovedpine, at det palæstinensiske selvstyre er milevidt fra israelerne i vaccineringen mod covid-19?

Når statsminister Mette Frederiksen (S) i morgen besøger Israel og mødes med premierminister Benjamin Netanyahu, kan Danmark aftage overskydende vacciner, forlyder det.
Når statsminister Mette Frederiksen (S) i morgen besøger Israel og mødes med premierminister Benjamin Netanyahu, kan Danmark aftage overskydende vacciner, forlyder det. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix og Alex Kolomoiskij/Reuters/ Ritzau Scanpix.

Hvor mange vacciner kan der være i kufferten, når statsminister Mette Frederiksen (S) vender hjem fra sit besøg i Israel? Så mange som muligt, siger statsministeren selv. Ingen, siger en række kritikere fra regeringens støttepartier, der påpeger, at befolkningen i Det Palæstinensiske Selvstyre er håbløst bagefter med vaccineringen af befolkningen.

”Mette F. burde have ét eneste budskab til Netanyahu: Vaccine-apartheid er uacceptabelt, og Israels regering skal leve op til deres ansvar, før de sender vacciner ud af landet,” skriver Enhedslistens Pernille Skipper på Twitter.

Til Politiken har Socialistisk Folkepartis politiske ordfører, Karsten Hønge, sagt: ”Jeg vil meget, meget nødig vaccineres med en vaccine, der kunne være gået til fattige palæstinensere.” Heller ikke Radikale Venstres udenrigsordfører, Martin Lidegaard, ønsker, ”at Danmark kommer til at tage vaccinerne ud af armene på palæstinenserne”.

Kritikken følger, efter at Mette Frederiksen til Ritzau har udtalt, at hun er klar til at købe vacciner, hvor der måtte være nogle tilovers. Et sådant overskud har de udsigt til at få i Israel, og dermed kan rejsen – hvis formål er at indlede et samarbejde om produktion af vacciner – få en sidegevinst.

I sidste uge kom det frem, at den israelske regering allerede havde udset sig 19 lande, der kunne modtage overskydende vacciner, og at det palæstinensiske selvstyreområde ikke stod på listen. Efter interne uenigheder i regeringen er der ikke sket mere i sagen, men inden planerne blev lagt i skuffen, nåede israelerne at donere 5000 vacciner til Tjekkiet og Honduras, og ifølge flere medier var tilsvarende mængder på vej til Ungarn og Tjekkiet. Fælles for de fire lande er, at de ved at flytte ambassader, handelsdelegationer og lignende til Jerusalem har vist Israel loyal støtte.

Men hvilken plads har palæstinenserne i køen, når israelernes højeffektive vaccineindkøbsstrategi inden længe resulterer i overskudslagre?

”Spørgsmålet forudsætter, at Israel har ansvar for palæstinenserne,” siger Davy Antebi, den israelske viceambassadør i Danmark.

”Men du kunne lige så godt spørge, hvorfor vi ikke hjælper jordanerne eller egypterne. Ifølge Oslo-fredsaftalen skal Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre koordinere tiltag i forbindelse med pandemier. Da krisen brød ud, forsøgte vores regering at drøfte tingene med den palæstinensiske sundhedsminister, men selvstyremyndighederne afviste at samarbejde.”

Siden har både Israel med 5760 døde og Det Palæstinensiske Selvstyre med 2058 døde været relativt hårdt ramt af pandemien. Men mens under én procent af palæstinenserne har fået et stik i overarmen, har Israel vaccineret halvdelen af landets befolkning.

Davy Antebi peger på, at landet som en humanitær gestus for nylig donerede 5000 vacciner til det sundhedsfaglige personale i selvstyret. Og i Israel, hvor der bor mange arabere og palæstinensere, diskriminerer man ikke, siger han.

”Uanset om du er jøde eller araber, israeler eller palæstinenser, bliver du vaccineret. Vi har vaccineret palæstinensere i Østjerusalem og politiske fanger i israelske fængsler, og nu begynder vi, på egen regning, at vaccinere de mere end 100.000 palæstinensere, der arbejder i Israel.”

Men tjener det ikke sundheden i Israel, hvis større dele af den palæstinensiske befolkning bliver vaccineret?

”Jo, vi har en sundhedsinteresse i, at palæstinenserne bliver vaccineret, når vi nu bor så tæt på hinanden. Det er derfor, vi har hjulpet dem med at få vaccineret sundhedspersonalet og pendlerne. Men vi har kun vaccineret halvdelen af vores egen befolkning, så det er ikke korrekt at tale om noget ’overskud’ af vacciner.”

Det er ellers det overskud, Mette Frederiksen synes at have for øje. Men det kolliderer med Davy Antebis tredje pointe: Israel er kontraktligt forpligtet til ikke at videresælge sine vacciner.

”Jeg ved ikke, hvorfor Mette Frederiksen sagde, som hun gjorde. Havde hun fået et tilbud? Var det hendes egne politiske overvejelser? Jeg kender ikke til nogen intention om at sælge vacciner til andre lande. Ethvert land skal først og fremmest sørge for sin egen befolkning.”