Prøv avisen
Debat

Et fællesskab er først ægte, når det består af folk, der er sammen frivilligt

Medstifter af Saxo Bank Lars Seier Christensen (tv) og højskoleforstander Jørgen Carlsen har i december haft en ophedet debat om Ayn Rand

Jørgen Carlsen, jeg synes, du skal læse Ayn Rands bog. Søg og du skal finde - læs og du vil vide, skriver cand.merc.stud. og formand for Venstre i Hornsyld, Stenderup og Bjerre

HØJSKOLEFORSTANDER Jørgen Carlsen fortsætter i Kristeligt Dagblad den 22. december sin kamp mod Ayn Rand og Lars Seier Christensen. Dog stadig uden at have ulejliget sig med at læse Ayn Rands bog ”Og verden skælvede”, som er udgangspunktet for hele diskussionen.

Hvis man nærer så inderlig modstand mod Ayn Rands bog, burde man vel i det mindste have læst den. Jeg har selv læst den. Første gang var på engelsk, anden gang på dansk. Begge eksemplarer har jeg modtaget ved arrangementer sponsoreret af Saxo Bank.

Historien er sådan set simpel nok. Præmissen er, at hvad sker der, hvis de produktive medlemmer af samfundet siger stop og forsvinder? Det har intet at gøre med de rige mod de fattige. Det har intet at gøre med privat-ansatte mod offentligt ansatte. Det har noget at gøre med, om man har krav på andres produktion, og det har noget at gøre med, om man har krav på, at andre tager sig af en. Budskabet i romanen er, at det har man ikke. Et fællesskab er først et ægte fællesskab, når det består af folk, der i frivillighed er sammen og arbejder sammen.

Min yndlingsfigur i bogen hedder Hank Rearden. Hank Rearden tror på velfærdsstaten. Han mener, det rigtige er at gøre, som staten giver ham besked på. Han mener, det er hans pligt at forsørge en kone, som hader ham, fordi det er hans kone. Han mener, det er hans pligt at forsørge sin bror, der foragter ham. Han går så langt i at støtte sin bror, at han finansierer sin brors forening, der har til formål at afskaffe folk som Hank Rearden selv. Til sidst bliver det dog, selv for Hank Rearden, for meget af det gode, at politikere, der ikke selv har skabt noget, stigmatiserer ham og vil tage hans livsværk fra ham.

JØRGEN CARLSEN GJORDE det klart, at han ikke havde læst bogen. Det gjorde han igen klart i radioprogrammet ”Cordua og Steno” på Radio24syv. Respekt for det, så ved man, hvad udgangspunktet er. Det er dog en proklamation, der undrer mig. Hvorfor ikke bruge sin energi på at forklare, hvad han selv mener, ud fra bøger, han selv har læst, i stedet for at bruge så meget energi på at rakke noget ned, han ikke har læst? Det ville da gøre mig som læser klogere, i stedet bliver jeg blot irriteret.

Irriteret, fordi jeg som Venstremand skal læse kritikken fra en højskolemand. En højskolemand, som oven i købet bruger sin taletid i radioen til at fejlcitere Grundtvig. En højskolemand burde jo om nogen være en, der diskuterer ud fra et sagligt grundlag baseret på viden. En højskolemand burde om nogen være en, der godt ved, at Grundtvigs tekst ”Og da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt” fra ”Langt højere bjerge så vide på jord”, ikke er et politisk ønske om omfordeling, men en hyldest til Danmark, danskhed og danskernes virkelyst. Virkelyst og ægte fællesskab er det, som også hyldes i ”Og verden skælvede”.

Så Jørgen Carlsen, jeg synes, du skal læse bogen. Søg og du skal finde - læs og du vil vide.

Rasmus Ole Hansen, cand.merc.aud. og formand for Venstre i Hornsyld, Stenderup og Bjerre, Søndergade 44, Hornsyld

Andre læser lige nu