Prøv avisen
Ugens debat

Ugens debat: Et folkeligt kulturmøde på Mors og en gavebod, der skal få regeringen til at se godt ud

Mens Folkemødet på Bornholm er ved at drukne i sin egen succes, har Kulturmødet Mors en anden folkelighed, mener Hassan Preisler i Morgenavisen Jyllands-Posten. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det udskældte omprioriteringsbidrag var i centrum for en politisk diskussion på Kulturmødet Mors, skriver tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen i ugens debat

FOR SJETTE GANG blev der i sidste uge holdt kulturmøde på Mors. En sammenligning med Folkemødet på Bornholm er nærliggende. Folkemødet er ved at drukne i sin egen succes som publikumsmagnet. Samtidig er det ved at degenerere i velfriseret lobbyisme og lukkede fester for de udvalgte. Dertil kommer så en tiltagende griskhed blandt de lokale, der har skruet priserne på overnatning og alt muligt andet op til et ublu niveau.

Anderledes er det på Kulturmødet på Mors. Her stiller man med en masse frivillige, der bakker foretagendet op og med venlige smil hjælper til med afviklingen af de 48 timer, mødet varer. Som forfatteren Hassan Preisler sagde i Morgenavisen Jyllands-Posten:

”Kulturmødet på Mors er det folkelige møde, som Folkemødet på Bornholm burde være.”

Temaet for årets kulturmøde var ”At bygge bro”. Det kan naturligvis tolkes på mange måder, men en af de oplagte udlægninger er forholdet til det såkaldte Udkantsdanmark. Her mener forfatteren Jens Smærup Sørensen ifølge Kristeligt Dagblad, at det kulturelle aspekt af udkantsdiskussionen slet ikke giver mening. Mors, hvor han selv bor, står i kulturel henseende ikke tilbage for resten af Danmark. Noget af det samme blev understreget af kirke- og kulturminister Mette Bock (LA), der var en flittig gæst på scenen til Kulturmødet:

”Man skal passe på med at gøre kløfter mellem land og by større, end de virkelig er.”

Kulturmødet har fået en ny direktør: den 41-årige Trine Bang, som kommer fra en stilling som programkoordinator for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten er hendes intention, at kulturmødet skal finde balancen mellem hensynet til at være dagsordensættende på det kulturpolitiske område, sikre vidensdeling mellem landets kulturinstitutioner og give publikum nogle gode oplevelser.

Det dagsordensættende blev allerede på mødets første dag grebet af Mette Bock, der tog forskud på finansloven ved at love 400 millioner kroner ekstra til kulturen over de næste fire år. I Berlingske betegner både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet beløbet som et plaster på såret. Det eksisterende omprioriteringsbidrag på to procent af bevillingerne bliver der nemlig ikke rørt ved. Det betyder en fortsat nedskæring af midlerne til kulturen de kommende fire år.

Det samme påpeger De Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, i Politiken:

”Virkeligheden ude på kulturinstitutionerne er jo, at besparelserne fortsætter og ikke er aflyst.”

Det udskældte omprioriteringsbidrag var i centrum for en politisk diskussion på Kulturmødet Mors. Flere partier meldte sig ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten klar til at afskaffe det. Uffe Elbæk, politisk leder af Alternativet og selvudnævnt statsministerkandidat, høstede stort bifald med bemærkningen: ”Man kan jo ikke danse ’Svanesøen’ to procent hurtigere hvert år.”

Nogle har kaldt Mette Bocks udspil for valgflæsk. Det benægter hun ganske vist pure, men mon ikke de fleste vil se det som en manøvre, der følger det klassiske mønster forud for et folketingsvalg.

Det samme gælder i det hele taget den nye finanslov, der blev fremlagt i går. Her er der åbnet for en gavebod, som skal gøre regeringens politik indbydende og spiselig for vælgerne. Mange af elementerne var allerede sivet ud til offentligheden.

Ud over de 400 millioner kroner til kulturen afsættes der hele én milliard kroner til udsatte børn og unge og 705 millioner kroner til ældreområdet. 60 millioner kroner går til en forundersøgelse af en mulig Kattegat-bro, ligesom der skal investeres betragtelige beløb i kystsikring, psykiatri og et særligt forum for sundere madvaner. Samtidig vil Løkke-regeringen pege på, at det går godt for Danmark. Vi har, som det siges, en bomstærk økonomi.

Men ingen roser uden torne. Regeringens gavebod vækker nemlig ifølge Kristeligt Dagblad bekymring blandt adskillige nationaløkonomer. Faren for en overophedning af økonomien lurer ude i horisonten. Når det går godt med økonomien, kniber det ofte med hukommelsen. Vi risikerer at begå samme fejl som før finanskrisen.

Samme toner lyder fra overvismand Michael Svarer i Politiken:

”Selvom den offentlige økonomi ser sund ud i det store hele, så er der ikke så meget at rutte med i forhold til finansloven for 2019.” Michael Svarer opfordrer politikerne til at ”fare med lempe”.

Hvornår udskrives det kommende folketingsvalg så? Det spørgsmål svirrer i gangene på Christiansborg. B.T. gør i en lederartikel opmærksom på, at valgdatoen måske kan være tættere på, end man umiddelbart fornemmer. Forklaringen kan være det billede, som er gået land og rige rundt de seneste dage, af Lars Løkke Rasmussen i en børnehave. Erfarne kommentatorer peger på, at når en toppolitiker lader sig fotografere i en børnehave, så er valget tæt på. Vent og se.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.

På kulturmødet fortalte Mette Bock (LA), at hun vil give 400 millioner ekstra til kulturen over de næste fire år. Men det er en ringe trøst, når der fortsat er nedskæringer på området, mener oppositionen. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Med finansloven har regeringen åbnet for en gavebod, der skal gøre dens politik spiselig op til valget, skriver Jørgen Carlsen. Og når Lars Løkke Rasmussen (V) lader sig fotografere i en børnehave, er valget tæt på, mener kommentatorer. – Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix