Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning. 

Et folketingsvalg kan måske afgøre, om Frederiksen fortjener en plads i despotalbummet

De seneste 20 år er stærke mænd kommet til magten. Tilsammen har de udsat det liberale system for det hårdeste og mest vedvarende angreb siden 1930'erne

"De Radikale har med grinagtig opfindsomhed manøvreret os ud i en situation, hvor et folketingsvalg måske kan afgøre, om Frederiksen fortjener en plads i næste udgave af Gideon Rachmanns despotalbum," skriver kronikøren.
"De Radikale har med grinagtig opfindsomhed manøvreret os ud i en situation, hvor et folketingsvalg måske kan afgøre, om Frederiksen fortjener en plads i næste udgave af Gideon Rachmanns despotalbum," skriver kronikøren. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Efter årtusindskiftet er vi trådt ind i en ny æra, " Den stærke mands tidsalder", som titlen er på en ny bog af Gideon Rachmann, udenrigspolitisk chefredaktør på Financial Times og tidligere på The Economist. Undertitlen er "Hvordan lederkulten truer demokratiet verden rundt".

Siden år 2000 er stærke mænd kommet til magten, ikke kun i lande som Rusland, Kina, Tyrkiet, Indien, Saudi Arabien og USA, men inden for EU også i Polen og Ungarn. Rachmann bruger "strongman" som en samlebetegnelse for nationalistiske og kulturkonservative ledere, som påstår at repræsentere almindelige mennesker over for eliten og tilskynder til persondyrkelse, indgyder frygt og udviser foragt for retsstaten. Han fremhæver Putin (valgt til præsident i 2000) som prototypen på en strongman og som i varierende grad et forbillede for de i alt tretten, der er behandlet i bogen, som er en kvalificeret sammenvævning af biografier og overblik over nylige begivenhedsforløb, et vellykket resumé af den allernyeste verdenshistorie