Et kristent land skræmmer da ikke flygtninge væk

Regeringen har erklæret, at Danmark er et kristent land. Hvordan harmonerer det med, at man netop ikke ønsker at byde sønderknuste ly?, spørger Jørgen Bøytler, som er administrativ leder af den verdensomspændende Brødrekirke

"Enten må regeringen give flygtninge den forsinkede julegave, at man sætter annoncer i diverse arabiske medier, som siger, at Danmark, fordi det er et kristent land, 'byder sønderknuste ly', eller også må regeringen fortælle, at Danmark alligevel ikke er et kristent land og derfor ikke byder sønderknuste ly."
"Enten må regeringen give flygtninge den forsinkede julegave, at man sætter annoncer i diverse arabiske medier, som siger, at Danmark, fordi det er et kristent land, 'byder sønderknuste ly', eller også må regeringen fortælle, at Danmark alligevel ikke er et kristent land og derfor ikke byder sønderknuste ly.". Foto: Henning Bagger.

Hil dig, du, som fred os bringer,

retfærdssol med lys og vår.

Under dine stærke vinger

liv og lægedom vi får.

Du forlod din høje trone,

gav os livets gyldne krone,

byder sønderknuste ly,

giver lys og håb på ny.

Ære være Herren Gud

for et saligt glædesbud.

Byder sønderknuste ly... Verset er vers tre i Den danske Salmebog nr. 111, ”Hør hvor englesangen toner”, oversat fra ”Hark, how all the welkin rings,” skrevet af Charles Wesley. Grundtvig omtalte den i 1837 som ”den Engelske Kirkes Jule-Sang” (J. Kjærgaard: ”Salmehåndbog II”, København 2003, side 118)

Charles Wesley gør sig altså til talsmand for, at Kristus forlader sin himmelske trone og ”byder sønderknuste ly, giver lys og håb på ny”.

Ja, det er igen en kommentar til måden, hvorpå Danmark forsøger at skræmme flygtninge væk. Regeringen har erklæret, at Danmark er et kristent land. Hvordan harmonerer det med, at man netop ikke ønsker at byde sønderknuste ly?

Charles Wesley og hans bror, John Wesley, der var tæt forbundet med Zinzendorf og den tidlige fornyede Brødrekirke, var metodismens grundlæggere.

Enten må regeringen give flygtninge den forsinkede julegave, at man sætter annoncer i diverse arabiske medier, som siger, at Danmark, fordi det er et kristent land, ”byder sønderknuste ly”, eller også må regeringen fortælle, at Danmark alligevel ikke er et kristent land og derfor ikke byder sønderknuste ly, medmindre de ikke er så sønderknuste igen, men kan betale for deres tålte ophold.

Jørgen Bøytler er cand.theol., ph.d. og præst i Brødremenigheden, administrativ leder af den verdensomspændende Brødrekirke og formand for Brødremenighedens Danske Mission (BDM)