”Et liv som dronning” på TV 2 viste en kongelig højhed af højeste karat

”Et liv som dronning” bød på hidtil ukendte optagelser af Dronningen. Det bedste var nu Dronningen i samtale, fortællende og reflekterende og altid god for kloge ord

TV 2 havde i mandags premiere på en ny dokumentar om dronning Margrethe, ”Et liv som dronning”. Det bedste var Dronningen i samtale, fortællende og reflekterende og altid god for kloge ord, mener Jesper Bacher.
TV 2 havde i mandags premiere på en ny dokumentar om dronning Margrethe, ”Et liv som dronning”. Det bedste var Dronningen i samtale, fortællende og reflekterende og altid god for kloge ord, mener Jesper Bacher. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Medierne må – om ikke andet så af praktiske årsager – være glade for kongehuset. Kongehuset er jo en ren guldgrube af stof. De kongelige holder gang i en konstant strøm af programmer og artikler i tv og aviser og holder vel nærmest visse ugeblade i live. Medlemmerne af kongehuset er født kendte, og desto flere år kan de kaste omtale af sig.

Anderledes kan det vel heller ikke være. Skal man være et nationalt samlingspunkt, må man begribeligvis være det i fuld offentlighed.

Men det kan selvfølgelig blive for meget. Medierne har ikke ret til at snage i de kongeliges liv og skal ikke bryde sig om at overvåge eller forfølge de kongelige.

Det har de danske medier nu heller ikke for vane at gøre, men kan det ikke også blive for meget med den almindelige og anstændige dækning og portrættering af kongehuset? Er der et mætningspunkt?

Jeg regner mig for at være hardcore royalist, men når de kongelige gravhunde bliver en nyhed, står jeg af.

Nuvel, der er ganske givet ikke så få umættelige forbrugere af kongelige nyheder og historier, mens andre af os lever i lykkelig, men tillidsfuld uvidenhed om de kongeliges mindste gøren og laden.

Det er ikke desto mindre fascinerende, hvor meget de kongelige kan fylde i mediebilledet.

Hvis man bare ser på den seneste tid, har Tom Buk-Swienty udgivet en interviewbog med Dronningen, mens Thomas Larsen har skrevet en anden bog, hvor mennesker med et enten nært eller fagligt forhold til Dronningen fortæller om regenten. Prinsesse Marie bekæmper madspild på DR 1, mens kronprins Frederik dukker op i ”Nak og æd” på samme kanal. Og i mandags havde TV 2 så premiere på endnu en dokumentarudsendelse, ”Et liv som dronning”, hvor dronning Margrethe ser tilbage på sit livs største øjeblikke. Den særlige opmærksomhed om Dronningen skyldes naturligvis også majestætens 50-års regentjubilæum i næste måned, indtil videre kun overgået af kong Christian IV’s 52 år på tronen.

Mange klip og historier var set og hørt før, men ”Et liv som dronning” bød også på hidtil ukendte optagelser af Dronningen. Det bedste var nu Dronningen i samtale, fortællende og reflekterende og altid god for kloge ord.

Dronningens lod er helt særligt, men hendes livsvisdom er for hele folket. På et tidspunkt spurgte intervieweren, om det nogensinde var vanskeligt at vænne sig til tanken om et liv som dronning.

”I den forstand, at man har en forpligtelse, der kommer først, så kan man jo ikke kan gøre hvad som helst?”, blev der spurgt.

Hvortil Dronningen svarede: ”Nej, men det kan ingen i virkeligheden.”

Nej, et menneske kan ikke gøre hvad som helst. Der er grænser for os, moralske grænser, intellektuelle grænser og fysiske grænser. Kun de allerfærreste er født til at være dronning eller konge af Danmark, men alle er vi født til at tjene mere end vores egen forfængelighed og stille os til rådighed for det fællesskab, som hedder Danmark.

I den henseende behøver man ikke at være kronprins for at efterfølge vores kære dronning.

Jesper Bacher er sognepræst.